perjantai 19. elokuuta 2011

Åreskutanin vaellus

Matka hotellilta huipulle kesti kolme tuntia.

Puolessa välissä jaksoi vielä tanssia.


Välillä tie oli sen verran jyrkkä, että kapuamisessa piti käyttää käsiä apuna.


Huipulta oli upeat näkymät.KÄYTÄNNÖN TIETOA:
Åreskutan on 1420 metriä korkea vuori, joka sijaitsee Åressa.

Åren vaellusreiteistä on saatavana opas sekä netistä että paikan päältä. Me menimme ylös vaikeaa reittiä 215. Hotelliltamme (Tott) huipulle kesti kolme tuntia. Menomatkalla pidimme yhden eväspaussin ja joitakin kuvauspausseja. Alas tulimme "helpompaa" reittiä 214, ja matka alas kesti kaksi tuntia. Loppujen lopuksi tuntui kuitenkin siltä, että molemmat reitit ovat lihaksille yhtä rankkoja. Reitti 215 oli vähän jyrkempi ja siinä joutuu kipuamaan välillä nelin kontin. Jos reittiä 214 menisi ylöspäin, niin sen alkupää on niin himputin rankkaa ylämäkeä, että siinä kyllä otetaan luulot heti pois. Reitillä 215 oli kyllä mielestäni hienommat maisemat. Ehkä oma kehu haisee, mutta suosittelisin tätä meidän reittivalintaamme: ylös reittiä 215 ja alas reittiä 214.

Jos koko reitin haluaa kävellä, niin vaaditaan hyvää kuntoa. Varusteista tärkeimmät ovat hyvät vaelluskengät, sillä maasto vaihtelee sorasta ja suosta kallioihin. Jos matkaan lähtee lenkkareissa, niin takaisin tulee takuuvarmasti märissä sukissa. Itse en vuorelle lähtisi huonolla ilmalla enkä heti sateen jälkeen. Vaikka mitään rotkopudotuksia ei matkan varrella ole, niin liukastuessa voi kuitenkin taittaa nilkkansa.

Lähelle Åreskutanin huippua pääsee myös hiihtohissille. Matka hissiltä vuoren huipulle on melko lyhyt, mutta vaatii kuitenkin hyvän peruskunnon. Vuoren huipulla on kahvila, josta saa vohveleita, kahvia ja kaakaota. Vessaa ei ole. Hieman alempana sijaitsevalla hissiasemalla on ravintola ja vessa.

Omasta mielestäni reissussa mahtavinta olivat maisemat, hiljaisuus, sopulit. Mukava päivävaellus, joka antaa paljon, mutta vie samalla myös kaikki mehut. Ehdottomana plussana pitää mainita se, että koko reitillä ei ainakaan näin elokuussa ollut yhtään hyttystä, hirvikärpästä tai muuta ötökkää. Maisemista sai nauttia rauhassa :)

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! Olisi mahtavaa, jos jaksaisitte laatia jonkinlaisen yhteenvedon matkabudjetista ym. lopuksi, koska tuollainen matka kyllä kiinnostaa! ..niin tajusin jokin aika sitten, ettäolette orankin kanssa yhdessä liikkeellä. :D

    VastaaPoista
  2. Yritetään saada aikaiseksi tehdä kunnon matkaraportti - on tää ehdottomasti sellainen kohde, jota suosittelen liikkujille ja elämästä nautiskelijoille :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...