lauantai 20. elokuuta 2011

Terveisiä paleon toiselta puolelta


Aah, loma... Pois tutuista ympyröistä, omasta keittiöstä ja ruokavalikoimasta.

Olen sitä mieltä, että lomalla pitää ottaa rennosti. Useimmiten se sitten itselläni menee siihen, että syön ihan mitä sattuu. Viimeiset kaksi viikkoa olen ollut kaikkea muuta kuin paleo. Olen syönyt leipää (viime kerrasta olikin jo aikaa), suklaata, kookospalloja, hampurilaisia, nachoja... You name it, I ate it.

Toisaalta tuntuu hyvältä tällainen vapaus, että "saa syödä mitä vain". Tykkään syödä toisten laittamaa ruokaa, on se sitten ravintolassa tai hotellin aamupalalla, tietämättä jokaikisen raaka-aineen tuote- tai ravintosisältöä. Kotiin kun ei osteta mitään lisäaineita sisältävää, niin tekee ihan hyvää nähdä, että vaikka syön lisäaineita, leipää tai leikkeleitä, en kuukahda saman tien.

Silti tunnen, että kotona haluan palata takaisin paleoon. Miksi? Paleo ei ole vaikuttanut ulkonäkööni mitenkään dramaattisesti - en ole lihonut tai laihtunut. Naisena sitä jotenkin keskittyy ulkonäköön niin hirveän paljon, että terveysvaikutukset jäävät jotenkin sen piiloon. Terveysvaikutuksia on kuitenkin ollut.

Paleoon siirryttyäni:

- ihottumat katosivat
- virtsatulehduskierre loppui
- mielialat tasaantuivat (ei enää verensokeriheilahtelujen aiheuttamia kiukkupuuskia)
- hiukset pysyvät päässä
- iho ei enää ole kuiva

Kaikkein tärkein asia noista on ehdottomasti virtsatulehduskierteen loppuminen. Mikään leipä tai kakku ei ole sen arvoinen, että haluaisin takaisin tulehdusten ja antibioottien pariin. Olen melko varma, että vatsaongelmieni syy on juuri noissa antibioottikuureissa ja siinä, miten ne tappoivat vatsani hyvät bakteerit.

Nyt vielä hetken aikaa rällästän (vaikka ei enää kyllä tee oikein edes mieli - paitsi ruotsalaisia kakkuja) ja sitten palaan taas ihanaan paleoon. Sen verran herkut ovat kyllä saaneet päätäni pyörrettyä, että ehkä sen sijaan että yrittäisin vääntää sokerittomia ja gluteenittomia herkkuja, sallin itselleni herkuttelun ihan oikeilla herkuilla - silloin tällöin. Ainoa ongelma siinä on, että sillointällöiniin on osattava vetää rajat. Ainakin meillä töissä on joka päivä tarjolla jotakin herkkua ja niistä pitää muistaa kieltäytyä.

Sitten kun siltä tuntuu, niin voi pistellä poskeensa jotakin tajuttoman hyvää.

Mä en ole koskaan hymyillyt kuvassa yhtä paljon kuin tässä. Edessä järjettömän kokoinen paakkelssi, joka oli pelkkää marenkia ja kermaa. Ihan järkyttävän hyvää.


Ai että ne ruotsalaiset osaa tehdä hyviä leivonnaisia.

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä! Susta hehkuu onni!

  VastaaPoista
 2. Joo, tuntuu että nyt on saanut jotenkin kiinni siitä ideasta, että miten haluaa elää. Pitää kirjoittaa asiat ylös tänne blogiin, jotta ne sitten muistaisi arjessakin :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on ihan samoja ajatuksia. Lomalla söin pitkästä pitkästä aikaa eväsleipiä ja pullaa(!!) ja selvisin! Mutta silti paleo on pääpiirteittäin hyvä, vaikkakaan en vaan millään jaksa pingottaa ja ehdottomuus tuntuu tosi vastenmieliseltä. Hyvä niin! Mutta joo, oikein ihanaa lomaa sinne, enjoy!

  VastaaPoista
 4. Kiitos :) Pyritään rentoon syksyyn!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...