sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Kotitreenejä kaikille aisteille

Olen noin vuoden verran ollut tietoinen Bodyrock.tv -verkkosivustosta, jolla on treenivideoita. Olen tästä joskus blogissa maininnutkin. Kun sekä opiskelen että käyn töissä, on aika joskus tiukassa. Bodyrockin treenit ovat lyhyitä ja intensiivisiä ja sopivat kiireiseen aikatauluuni.

Aluksi suhtauduin sivustoon jokseenkin epäilevästi, koska treenivideoissa zoomataan useimmiten jumppia esittelevän Zuzanan rintoihin tai takapuoleen. Zuzana on kuitenkin ihan hirveän herttainen ja mukava kaikilla videoilla ja on todellakin voittanut minut puolelleen.

Kirjoitin viime viikolla Bodyrock-sivustosta esseen koulua varten ja pohdiskelin, miksi sivustoa täytyy ikäänkuin myydä kahdelle eri kohderyhmälle – jumppaajille ja tirkistelijöille. Päädyin siihen lopputulokseen, että pienten mediatoimijoiden, jotka elävät mainostuloilla, on pyrittävä maksimoimaan verkkosivujen kävijämäärät keinolla millä hyvänsä.


Löysin tänään Wordle.net -sivuston, jolla voi luoda eri teksteistä sanapilviä. Tässä koko yhdeksänsivuinen esseeni tiivistettynä.

Jos viestinnän opiskelu on minussa jotain saanut aikaan, niin ainakin se on saanut sisäisen feministini heräämään. Ennen opintoja pidin median tapaa esittää naisia ihan itsestäänselvänä ja oikeudenmukaisena. Ajattelin, että tässä maassa olemme kaikki tasa-arvoisia ja lehdistö meitä myös sillä tavalla kuvaa. Opiskelu on avannut silmäni eriarvoisuudelle.

Bodyrock-esseetä varten luin Sanna Ojajärven ja Sanna Valtosen artikkelin siitä, miten naisille ja miehille suunnatut urheilulehdet puhuttelevat lukijoitaan eri tavoin. Miehiä pidetään asiantuntijoina ja heille tarjotaan teknisiä termejä. Naisille liikunnasta puhutaan keinona pitää kilot kurissa; esitellään uutuuksia, jotta into säilyisi; lasketaan kaloreja; treenataan ruumiinosia (Peppu piukaksi!) eikä tavoitella hyvinvointia. Naisurheilijoita tytötellään ja pidetään nimenomaan naisurheilijoina. Naisten liikuntaharrastukset ovat jumppia, kun taas miehet treenaavat.

Mitä tällä tahdon sanoa? Ehkä sen, että omassa asenteessani ja blogissani haluaisin päästä pois tuollaisesta naistenlehtimäisestä tavasta puhua liikunnasta ja itsestäni. Haluan muuttaa asennettani. En liiku yhtä ruumiinosaa tiukentaakseni, vaan koska se on kivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...