torstai 15. joulukuuta 2011

Jouluinen riisivanukas

Riisipuuro kuuluu ehdottomasti jouluun. Minun mielestäni harva ruoka on parempaa kuin riisipuuro, mutta silti onnistuin äsken tekemään riisipuurosta todellisen luksusversion  – kiitos Pirkan! Selailin nimittäin eilen kaupassa Pirkan reseptivihkosta, jossa oli marengilla kuorrutettu riisivanukas. Marenki tuntui kuitenkin vähän liian yltäkylläiseltä ja sokeriselta, joten lähdin etsimään toisenlaista riisivanukasreseptiä. Pirkan sivuilta löytyi omena-riisivanukkaan resepti, jota sitten lähdin mukailemaan.

Jos pidät riisipuurosta ja joulumausteista, suosittelen tätä ehdottomasti! Kananmuna lisää ruoan proteiinipitoisuutta ja jättämällä kuivahedelmät pois voi tästä tehdä vähähiilihydraattisemman. Alkuperäisessä reseptissä puuroon laitettiin rusinoita, mutta minä löysin kaapista kesäloman jäljiltä pussin kuivahtaneita taateleita ja pari aprikoosia, jotka lisäsin puuroon. Kuivahtaneet taatelit heräsivät puurossa uuteen kukoistukseen.

Jouluinen riisivanukas

1, 5 dl puuroriisiä
8 dl vettä
2,5 dl kookosmaitoa
vajaa 1 tl suolaa
vaniljajauhetta
puolikas sitruuna (mehu puristetaan ja kuori raastetaan)
1 dl kuivahedelmiä (aprikoosia, taatelia, rusinoita - tai sitten kuivahedelmät voi jättää pois)
2 kananmunaa
2 omenaa
kanelia
kardemummaa
mantelilastuja

1. Tehdään kuten alkuperäisessä reseptissä, eli laitetaan 3 dl vettä kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisätään riisi ja keitellään 5 minuuttia.
2. Lisätään kookosmaito ja loput vedestä. Annetaan olla liedellä miedolla lämmöllä puoli tuntia. Lisätään suola, vaniljajauhe, sitruunan kuori ja pilkotut kuivahedelmät. Laitetaan jäähtymään hetkeksi.
3. Sillä aikaa kun puuro jäähtyy, pilkotaan kaksi omenaa lohkoiksi. Laitetaan omenalohkot lautaselle, puristetaan päälle sitruunamehua ja ripotellaan joukkoon kanelia ja kardemummaa maun mukaan (minun tapauksessani ekstrapaljon).
4. Voidellaan kulho ja asetellaan omenalohkot kuori alaspäin kulhoon.
5. Sekoitetaan jäähtyneeseen puuroseokseen kaksi kananmunaa.
6. Kaadetaan puuroseos omenalohkojen päälle. Ripotellaan päälle mantelilastuja.
7. Paistetaan 200 asteessa vähintään 30 minuuttia (minä annoin olla uunissa 40 minuuttia).
8. Nautitaan kynttilänvalossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...