tiistai 31. toukokuuta 2011

Gluteeniton raparperipiirakka / leivokset


Jee, kesä on täällä! Ja kesällä kuuluu syödä ensin raparperipiirakkaa ja sitten loppukesästä mansikkakakkua. Päätin loihtia torttupohjan, joka sopisi molempiin! Alla olevan reseptin mukainen pohja toimii, mutta on kuivahko. Ensi kerralla laitan varmaan kaksi munaa, ja katson millainen lopputulos sitten on.

Sokeriton raparperihilloke kerman kera sopii sellaisilla makunystyröille (kuten omani), jotka ovat tottuneet sokerittomiin ruokiin. Veikkaan, että tavallinen taapertaja kaipaisi hillokkeeseensa makeutta. Jos tarjoaisin tätä vieraille, laittaisin pöytään varmaankin sokeriastian ja antaisin luvan lisätä sokeria tarvittaessa. Itse en kuitenkaan tähän mitään lisämakeutta kaipaa.

Gluteeniton torttupohja

1 dl kookosjauhoa
1 dl mantelijauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
hiukan kardemummaa
4 rkl kookosöljyä
1 kananmuna
1,5 dl sokeritonta omenasosetta tai omena-banaanisosetta (löytyy luomuna isoista marketeista)
0,5 dl vettä

1. Yhdistä kuivat aineet.
2. Lisää loput aineet. Sekoita.
3. Taputtele uunipellille tasaiseksi levyksi.
4. Paista 200 asteessa, kunnes saa hiukan väriä.


Raparperihilloke

raparperia
kanelia

1. Kuori ja paloittele raparperit (minä käytin kolme kokonaista vartta ja siitä tuli tarpeeksi hilloketta neljälle leivokselle.)
2. Laita raparperit kattilaan. Sekoittele.
3. Raparperit pehmenevät ja alkavat soseutua hetken kuluttua. Jatka sekoittelua.
4. Kun raparperit ovat soseutuneet tarpeeksi, lisää kanelia maun mukaan.

Kun pohja ja hilloke ovat valmiit ja jäähtyneet, leikkaa pohja sopiviksi paloiksi (mikäli haluat tehdä leivoksia). Levitä paloille hilloketta ja nokareet kermavaahtoa. Jos koit reseptin hyväksi, tee myöhemmin kesällä uudestaan, mutta kokeile tuoreita mansikoita raparperin sijaan!

Porkkanarieskat

Uusi blogituttavuus Life is now / Elämä on nyt julkaisi blogissaan leipäsreseptin, jota oli pakko testata! Muutin reseptiä hiukan, tässä on minun versioni.

Mahaystävälliset porkkanarieskat

2,5 dl mantelijauhoa
0,5 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1 muna
loraus oliiviöljyä
2 porkkanaa raastettuna

1. Yhdistä kaikki ainekset.
2. Taputtele pellille levyksi.
3. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Gluteeniton porkkanaleipä

Tässä leipäresepti, jonka koemaistaja sanoi muistuttavan Real-ruisleipää. Siinäpä kunnon porkkana kaikille paleoille/karpeille, joilla on ikävä leipää! Päädyin kokeilemaan eri jauhojen yhdistelemistä, kun tunsin saaneeni yliannostuksen mantelijauhoista... Vaihtelu on hyvästä!

Reseptistä tulee noin 12 palaa.

Gluteeniton porkkanaleipä

1 dl hamppujauhoa
1 dl kookosjauhoa
1 dl mantelijauhoa
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 tl suolaa
1 dl vettä
1 muna
2 porkkanaa raastettuna
reilu luraus oliiviöljyä

1. Yhdistä kuivat aineet.
2. Lisää seoksen loput aineet.
3. Taputtele seos pellille reilun puolen sentin paksuksi levyksi.
4. Jaa levy ruutuihin. Pistele haarukalla.
5. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
6. Pistele poskeesi!


maanantai 23. toukokuuta 2011

Lehtikaali!

Mental note to self:

- hanki jostakin lehtikaalin siemeniä
- istuta lehtikaalia parvekkeelle (paljon!)
- syö lehtikaalia!

Miten mä ton lehtikaalin vasta nyt hokasin!? *hakkaa vanhaa päätään seinään*

Toisaalta, onneksi viljelykausi on vasta alussa, eikä siis ole vielä liian myöhäistä!

Vanhalla kunnon Kotiliedellä on netissä lehtikaalista fiksu artikkeli, josta selviää muun muassa kaalin ravintoarvot. Samaisessa artikkelissa hehkutetaan myös mangoldia, joka on itselleni jo vanha tuttu, mutta helppoutensa takia ehdottomasti hehkutuksen arvoinen.

torstai 19. toukokuuta 2011

Parsababy

Tässä se on! Kolmen vuoden kasvatuksen tulos!

Ensimmäinen oman maan parsa.


Olen aikaisemmin lukenut, että kaupassa myytävä parsa ei ole mitään tuoreeseen verrattuna. Parsa pitäisi kuulemma syödä viimeistään puolen tunnin kuluessa poimimisesta. Tämä yksilö syötiin juuri noin puolisen tuntia poimimisen jälkeen. Ja arvatkaapa millainen maku oli? Se oli hernemäinen!

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Jäätelöfiasko

Aina ei voi onnistua (niin on käynyt tällä viikolla useammassakin asiassa, mutta se on asia erikseen). Eilen epäonnistuin jäätelön valmistajana. Yritin ensimmäistä kertaa tehdä kookosjäätelöä. Löysin hyvän oloisen ohjeen Paleo Diet Lifestyle -sivustolta. Mutta metsään meni.

Minulla oli kookosmaitoa, oli kananmunia ja jopa vaniljatanko. Mutta minulla ei ollut double boileria, eli välipohjallista kattilaa. Sain kananmunat temperoitua ja yhdistettyä kookosmaitoon onnistuneesti. Mutta sitten double boilerin puute aiheutui ongelmaksi. Omalla "höyrystysmenetelmälläni" kookosmaidon lämpötila ei noussut tarpeeksi, jonka vuoksi seos ei kiisselöitynyt. Usean kymmenen minuutin jälkeen laitoin turhautuneena sekoitusastiani suoraan levylle. Big mistake! Ensin tapahtui kiisselöitymistä, mutta sitten huomasin sekoittavani kookosmaitoa, jossa oli keitettyä kananmunaseosta... Jonkinlaista vaniljalla maustettua kookostuorejuustoa, joka oli pahaaaaaaaa....

Taidan siis hylätä tämän reseptin. Miten kookosjäätelön saisi onnistumaan? The quest continues!

lauantai 7. toukokuuta 2011

Keskellä metsää


Pääsiäislomalla oli ihanan lämmintä. Aurinko paistoi ja mökilläkin saattoi istuskella pihalla auringosta nauttimassa ilman ötökän ötökkää. Lomalla rentouduttiin ja syötiin hyvin, mutta liikuntaharrastuksista pidettiin kiinni. Käytiin kaksi kertaa mökkipaikkakunnan kuntosalilla ja bongattiin metsästä kymmenen kilometrin kuntopolku. Ihan mieletön löytö! Hurjia mäkiä; reitti kiipesi harjua ylös ja alas.

Parasta reitissä oli viiden kilometrin päässä odottanut porkkana: kuntoilupiste! Maaseudulla ei leukoja vedetäkään noin vain - ensin on matkattava viisi kilometriä leuanvetotangon luokse! Tanko oli sijoitettu vieläpä niin ylös, ettei meikäläinen saanut siitä otetta edes hyppäämällä. Tällaisia ihania mestoja on Suomessa ties kuinka paljon! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...