sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Pienviljelijän yrttikuivausprojekti

Ensin lehtikaalin kuulumiset heinäkuun alussa (tämä kuva on otettu pari viikkoa sitten):


Parvekkeella on siis kolme lehtikaalin tainta. Hyvin ovat pärjänneet.

Lisäksi parvekkeella kasvaa timjamia (tavallista ja sitruunatimjamia), suklaaminttua (kyllä, tällainenkin lajike on), steviaa, salviaa, bergamottia, kirsikkatomaattia, tomatilloja ja thaibasilikaa.


Vaikka jonkin verran yrttejä tulee hyödynnettyä tuoreeltaan, niin ei kuitenkaan sellaisia määriä, mitä parvekkeelta niitä pukkaa. Niinpä olen kuivattanut yrttejä talven varalle. Etenkin suklaaminttutee tuntuu ajatuksena varsin houkuttelevalta. Ja salvialla maustettu lihapata kylmänä talvipäivänä.

Köyhän miehen kuivauslaite näyttää tältä:


Yrtit laitetaan talouspaperin päälle puiselle tarjottimelle kuivumaan. Käännellään silloin tällöin. Purkitetaan, kun ovat kuivia.

Kuivatin myös palstalla kasvavien kehäkukkien terälehtiä. Niitäkin voi käyttää teessä, ripotella salaatin päälle tai käyttää sahramin sijaan antamaan ruoalle väriä. Kesän värit käytettävissä sitten talvellakin :)


lauantai 30. heinäkuuta 2011

Kaalikaalikääryleet ja porkkanakaalisalaatti

Nyt on iskenyt kaalivillitys. En tiedä miksi, mutta kaali tuntuu hyvältä. Niin hyvältä, että sitä haluaa laittaa jopa kaalikääryleiden sisään!
Tein eilen kaalikääryleitä, joiden täytteeksi laitoin naudan 400 g jauhelihaa, 2 kevätsipulia ja 200 g hapankaalia, yhden kananmunan sekä mausteeksi timjamia.

Tämän tarkempaa reseptiä en anna, koska tein kääryleet "väärin". Oikeaoppinen tapa on siis kääriä kaalinlehtiin raakaa jauhelihaa ja kypsentää se uunissa. Minä en tiennyt oikeasta tavasta mitään, joten paistoin jauhelihan ennen uuniin laittamista. Eipä tuo juuri tahtia haitannut.

Kääryleiden lisäksi laitoin uunivuokaan tomaatteja. Päälle kaadoin oliiviöljyä. Paistelin 225 asteessa ja otin vuoan pois uunista, kun tomaatit olivat kypsiä.
Lopputulos oli tosi hyvä.

Ylimääräisen kaalin suikaloin kapeiksi suikaleiksi ja yhdistin (oman palstan) porkkanaan ja maustoin oliiviöljyllä, omenaviinietikalla, suolalla ja pippurilla.
Ihana kolmen kaalin ateria :)

torstai 28. heinäkuuta 2011

Hedelmäpuuro päärynästä

Tarvitaan yksi hedelmä, vähän chiasiemeniä, hieman mausteita ja proteiinijauhetta (minä käytin hampusta tehtyä). Tuloksena on lämmin ja hedelmäinen aamupuuro.

Tässä käytin päärynää.

Lämmin päärynä-chiapuuro

1 päärynä
hieman voita, kookosöljyä tai gheetä paistamiseen
1 dl vettä
2 rkl chiasiemeniä
mausteita (vaniljaa, kardemummaa, kanelia)
1 mittalusikallinen (noin 2 rkl) hamppu- tai heraproteiinia

1. Laita astiaan vesi, chiasiemenet, mausteet ja proteiinijauho. Tarkoitus on saada chiasiemenet turpoamaan. Tämän voit tehdä jo vaikka edellisenä iltana.

2. Kuori ja kuutioi päärynä.

3. Paista päärynä paistinpannulla rasvassa. Paistele, kunnes pinta alkaa ruskistua.


4. Laita kuumat päärynän palaset blenderiin chiasekoituksen kanssa. Sekoita niin tasaiseksi kuin haluat.

5. Syö heti, kun puuro on vielä lämmintä.

Mustion linnassa syömässä

Viikonloppuna kesäretki suuntautui Etelä-Suomeen. Parhaaksi visiittikohteeksi osoittautui Mustion linna, jota suosittelen lämpimästi! Meille luonnon ja hyvän ruoan rakastajille Mustion linna tarjosi täydellisen matkakohteen aurinkoisena päivänä. Linnan puistossa voi vaellella ja leikkiä olevansa Englannin maaseudulla.

Parasta oli kuitenkin lummepolku - kiikkerä veden päälle rakennettu sillan ja laiturin yhdistelmä, jonka molemmin puolin oli eri värisiä lumpeita.


Olimme etukäteen katsoneet netistä linnan ravintolan ruokalistaa ja tulleet siihen tulokseen, että annokset ovat ehkä hiukan liian tyyriitä ja ravintola liian hieno hikisille matkaajille. Iloksemme kuitenkin huomasimme ravintolan päädyssä olevan rennomman osion, joka tarjosi pubiruokaa ja jossa ei tarvinnut hienostella. En tiedä miksi mustiolaiset eivät tätä ollenkaan netissä mainosta, oli tunnelmaltaan ihan loistava paikka!

Yksi seuralaisista söi annoksenaan ravintolan ruokalistalta löytyneet sillialkupalan, jonka näytteillepano oli ihastuttava.


Toinen seuralainen tilasi oluen ja "pientä naposteltavaa", jonka hinta oli kympin kieppeillä.


Minä vedin fish and chipsit. Tilaamani iso annos (16 e) oli niin iso, että chipseistä riitti muillekin.


Kaiken kaikkiaan kokemus oli niin hyvä, että jossakin vaiheessa (kun koemme itsemme tarpeeksi hienoiksi) tulee varmasti mentyä tuonne ravintolaan illalliselle. Linnan nettisivujenkin perusteella tuntuu, että he ihan oikeasti haluavat tarjota asiakkailleen parasta mahdollista. Tämä kun ei kaikissa Suomen ravintoloissa ole todellakaan itsestäänselvyys.

Viikonloppuruokaa: omena-chiatuorepuuro

Palstalta haettiin ensimmäiset kesäkurpitsat. Lajike oli meille uusi. Vallan mainio tuttavuus! Tosi helppo kuoria ja sekä maku että koostumus olivat hyviä.


Lauantain aamupalana oli sörsseli, jossa oli voissa paistettua kesäkurpitsaa, omien sipuleiden varsia, tomaattia ja kananmunaa. Kuva tärähti (kuvaajalla oli niin nälkä, että ei ehtinyt nappaamaan kuin yhden kuvan), mutta jösses että oli hyvää .


Aamupalan jälkiruoaksi (no men förstås!) oli omena-kookoslettu. Lettuun laitoin muistaakseni kaksi munaa ja puoli desiä kookoshiutaleita, ei muuta. Omenat paistoin gheessä ja päälle ripottelin kanelia ja kardemummaa. Tämä ei siis vielä ole mikään varsinainen resepti, koska lettusen koostumus oli melko kuiva. Toisaalta, jos kyytipoikana olisi kermaa tai cashewkermaa, niin ongelma olisi ratkaistu sillä.


Sunnuntaiaamuna kehittelin uuden tuorepuuron: omena-chiapuuron. Addiktoivaa. Täydellistä tämän hetkiseen ruokavaliooni (ei maitotuotteita eikä pähkinöitä). Ensi viikonloppuna ajattelin tehdä tästä lämpimän version.

Omena-chiatuorepuuro

1 avokado
1 omena
1 mittalusikallinen hamppuproteiinijauhetta
chiasiemenlimaa (sanoisin, että noin 2 rkl chiaa ja 1 dl vettä)
kanelia, kardemummaa ja vaniljaa maun mukaan

Kaikki ainekset sekoitetaan blenderissä.



tiistai 26. heinäkuuta 2011

Pyöräily on pop

Kun kevään opiskelut oli saatu purkkiin, päätin että alan pyöräilemään töihin. Aiemmin olen käyttänyt tunnin työmatkat kirjojen lukemiseen. Ja tänään on nyt sitten kolmas pyöräilyviikkoni!

Ekalla viikolla pyöräilin 81 kilometriä, toisella 108 kilometriä ja tällä viikolla tulee toivottavasti pyöräiltyä joka päivä, jolloin saldoksi tulee 135 kilometriä.

Eilen kun pyyhälsin pyörällä kotiin, tunsin olevani onnellinen. Olin iloinen terveydestä, vapaudesta ja luonnon kauneudesta. Kiitollinen siitä, että olen sellaisessa kunnossa, että jaksan pyöräillä tunnin (olin lapsena epäliikunnallinen, enkä siksi pidä hyvää kuntoa mitenkään itsestäänselvyytenä). Työmatkalla pyöräilen pitkin merenrantaa ja metsän läpi. Näen hevosia laitumella ja hienoja kaupunkilaiskissoja, jotka eivät ole pyöräilijöistä moksiskaan. Aika usein näen vanhan miehen, joka istuu parvekkeellaan pyörätuolissa. Ja tajuan, kuinka onnellinen olen.

En ole ainoa pyöräilyyn hurahtanut. Tour de France loppui juuri, ja Australia antoi kansalaisilleen vapaapäivän pyöräkisan voiton kunniaksi. Matti Rämö seikkailee pyörällään Islannissa ja Yle on raportoinut myös muiden tuttujen tai tuntemattomien pyörävaelluksista. Onko pyöräily uusi tapa tehdä henkisiä pyhiinvaelluksia? Matkata jonnekin kauas, jotta omiin ajatuksiin saisi etäisyyttä? Kieltämättä tekisi mieli lähteä matkalle.

lauantai 16. heinäkuuta 2011

Kukkakaaliwrapit, arrowjuurikokeilu

Eilen syötiin illalla flank steakia kukkakaalimuusin kera. Koska molempia jäi hiukan yli, oli mahdollisuus loihtia niistä jonkinlainen aamupalayllätys. Tuloksena oli kukkakaaliwrapit!

Ostin muutama viikko sitten Ruohonjuuresta jauhettua arrowjuurta (arrow root powder), vaikken oikein tiennyt mihin sitä kuuluu käyttää. Muistin vain törmänneeni siihen resepteissä. Tänään testasin kukkakaaliwrapeissa, miten jauhe toimii. Sekoitin kukkakaalit ja kananmunat. Levitin puolet taikinasta pellille. Toiseen puoliskoon laitoin testimielessä arrowjuurijauhetta. Tulos oli se, että arrowjuurta sisältänyt wrap irtosi leivinpaperilta helposti ja ilman arrowjuurtatehdyn wrapin kanssa jouduin näkemään vaivaa (mutta kyllä se kuitenkin onnistui).

Sen verran olen arrowjuuresta saanut Googlen kautta selville, että ainakin jäätelöissä se vähentää jääkiteiden määrää (jääkiteet ovat ainakin minun maidottomissa jäätelöissäni olleet ongelmana). Arrowjuurikokeilut tulevat siis jatkumaan.

Kukkakaaliwrapit

noin 2 dl kukkakaalimuusia (sis. kukkakaalia, keitinvettä, voita ja suolaa)
3 kananmunaa
1,5 tl arrowrootpowderia (voi jättää pois tai käyttää perunajauhoa)
seesaminsiemeniä koristeeksi

1. Sekoita kananmunat ja muusi. Levitä seos leivinpaperille sopivan kokoisiksi wrapeiksi.
2. Paista 200 asteessa, kunnes ovat vähän ruskistuneet.
3. Anna jäähtyä.
4. Täytä haluamillasi täytteillä.

Minun wrapeissani oli sisällä flank steakia, tomaattia, avokadotahnaa (sis. avokadoa, suolaa ja chilikastiketta) sekä salaattia.



torstai 14. heinäkuuta 2011

Minttumousse

1 avokado
1 banaani (pakastettu banaani sopii hyvin)
5 mintunlehteä
pari rkl heraproteiinia
vettä

Kaikki ainekset blenderiin ja kunnolla sekaisin. Namnam.

Salaatti punajuuren lehdistä & blue kongo


Eilen nostimme palstalta ensimmäiset blue kongo -perunat ja tänään ne pääsivät pöytään. Nam! Maku ei kyllä minun mielestäni ollut erilainen kuin tavallisessa perunassa, mutta syy saattoi olla siinä, että valmistin perunat väärin. Luonnollisesti siis keitin perunat (niin kuin uusille perunoille aina teen), mutta vasta veden värjäydyttyä vihreäksi heräsi kysymys, oliko näiden perunoiden keittäminen sittenkään oikea ratkaisu.


Pikainen googlaus kertoi, että blue kongot kannattaa valmistaa höyrystämällä tai uunissa - juuri siksi, että väri ei lähtisi. Ensi kerralla sitten. Hankalia veitikoita nuo kongolaiset olivat kyllä valmisteluvaiheessa - yhtään ei nähnyt, oliko perunat saanut hangattua puhtaaksi vai ei.

Perunoiden kyytipoikana oli savulohta, kananmunia ja punajuurisalaattia. Nappasin palstalta nimittäin mukaani myös neljä pikkiriikkistä punajuurta ihan vain siksi, että niiden lehdet näyttivät niin hyviltä... Lopputuloksena oli salaatti.

Salaatti punajuuren lehdistä ja punajuurista

4 pientä punajuurta lehtineen
oliiviöljyä
viinietikkaa
suolaa
1 valkosipulin kynsi
mustaapippuria

1. Irrota punajuuren lehdet ja huuhtele ne. Pilko suuhun mahtuviksi palasiksi. Höyrytä reilu viisi minuuttia.
2. Pese punajuuret ja keitä niitä, kunnes haarukka pujahtaa punajuuren läpi. Jäähdytä ja irrota punajuurten kuori.
3. Viipaloi punajuuret ja yhdistä ne höyrytettyihin punajuuren lehtiin.
4. Tee kastike oliiviöljystä, viinietikasta, suolasta, pippurista ja hienonnetusta valkosipulista.
5. Lisää kastike punajuurille ja sekoita.

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Mamman gluteeniton marjapiirakka

Kun viikon mittainen kesäloma (tai varsinaista kesälomaa edeltävä harjoitusloma) oli päättynyt ja palasin takaisin kaupunkiin, yllätti viljelypalsta marjapaljoudella. Mansikoita, metsämansikoita - ja litroittain punaisia viinimarjoja. Viljelypalstalla on kaksi viinimarjapensasta ja niiden marjatarjonta ylittää kysynnän moninkertaisesti. Tänä(kin) vuonna olemme vannoneet, että tänä kesänä ei sitten osteta mitään marjoja, vaan käytetään palstan antimia. Silti marjamäärä on sellainen, että pitäisi varmaan perustaa mehutehdas, jotta kaikki marjat tulisi käytettyä. Marjaurakkaa en kuitenkaan aloittanut mehusta, vaan vanhasta kunnon marjapiirakasta. Kun olin pieni, äiti teki aina uunipellillisen marjapiirakkaa. Minä tein pienen piiraan, jota söimme eilen iltapalaksi ja tänään aamupalaksi (kyllä, viimeisen lomapäivänsä voi hyvinkin aloittaa brunssilla, jonka päätteeksi nauttii marjapiirakkaa).

Mamman gluteeniton marjapiirakka

Pohja:
noin 50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl kookosjauhoa
0,5 dl mantelijauhoa

Täyte:
noin 2,5 dl marjoja
1 purkki maustamatonta skyriä
1 kananmuna
vaniljaa (voi jättää pois)

1. Sekoita käsin voi ja jauhot notkeaksi taikinaksi. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun vuoan sisälle.
2. Esipaista pohjaa viitisen minuuttia 200 asteessa.
3. Sillä välin kun pohja paistuu, sekoita skyr, kananmuna ja vanilja.
4. Lisää esipaistetulle pohjalle marjat ja marjojen päälle skyr-seos. Jos et kaihda sokeria, voit lisätä sitä marjojen päälle.
5. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes päällinen on jähmettynyt.

Kuvassa palstalta poimittuja malvan kukkia, piirakka ja taustalla parvekeyrttien kuivausprojekti

perjantai 1. heinäkuuta 2011

Jauhelihapaistos


Jauhelihapaistos

1 sipuli
1 valkosipuli
400g karitsan tai lampaan jauhelihaa
2 porkkanaa
10-15 kirsikkatomaattia
viitisen aurinkokuivattua tomaattia
tuoretta tai kuivattua basilikaa
2 kananmunaa
1 purkki maustamatonta skyriä
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

1. Pilko sipulit ja valkosipuli. Viipaloi porkkanat ohuiksi suikaleiksi.
2. Paista sipulit ja valkosipuli voissa pannulla. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää porkkanaviipaleet.
3. Lisää pannulle jauheliha ja anna sen ruskistua.
4. Kun liha on ruskistunut, ota pannu pois liedeltä. Lisää pannuun puolitetut kirsikkatomaatit, pieniksi viipaloidut aurinkokuivatut tomaatit sekä basilika. Sekoita.
5. Laita jauhelihaseos uunivuokaan.
6. Ota kipo ja riko siihen kananmunat. Lisää skyr, suolaa ja pippuria. Sekoita rakenne tasaiseksi.
7. Kaada kananmuna-skyrseos jauhelihan päälle vuokaan.
8. Laita uuniin 200 asteeseen ja anna paistua, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...