maanantai 23. tammikuuta 2012

Hasselpähkinäbrowniet + paleopähkinäasiaa

Teinpä lauantaina brownieita. Tässä ainekset (jotka kaikki blendasin sekaisin ja paistoin 175 asteessa puoli tuntia):

Hasselpähkinäbrowniet

2,5 dl hasselpähkinöitä
1,2 dl kaakaojauhetta
0,75 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 keltuaista
2 rkl kookosöljyä
4 kuivattua viikunaa
kardemummaa, kanelia, vaniljajauhetta


En ole pitkään aikaan (eli pariin viikkoon, heh) tehnyt näitä feikkipaleoruokia. Olen ollut tiukemmalla linjalla ja kappas, kappas – se toimii. Olen voinut hyvin ja ehkä laihtunutkin vähäsen. En kuitenkaan voi mitään sille, että rakastan leipomista. Reseptien keksiminen ja kokeilu on vaan se juttu, joka tekee minut iloiseksi. Tarvitsisin jonkin komppanian syömään leipomuksiani, ettei itse tarvitsisi aina syödä. Olen yrittänyt kanavoida tuota leipomisvimmaani ruoanlaittoon jokseenkin menestyksekkäästi, mutta... leipominen on vaan mulla verissä.

Olen viime aikoina kuunnellut Robb Wolfin ja Chris Kresserin podcasteja. Molemmat vahvistavat uskoa, että terveellisin ruokavalio on sellainen, joka koostuu oikeasta ruoasta. Tämän ei tietenkään pitäisi olla mikään uutinen, mutta itsestään eksyneelle ihmispololle se voi tulla yllätyksenä. Vaikka hasselpähkinäbrownieiden kaikki ainekset ovatkin paleoruokavalion mukaiset, ei ainesten yhdistelmä ole ihmiselle kovinkaan luontainen. Harva ihminen vetäisi pähkinöitä suoraan pussista 2,5 desin verran. Browniemuodossa tuon pähkinämäärän ahmiminen ei kuitenkaan ole mitenkään mahdotonta - ainakaan minulle!

Laskin Finelin laskurilla brownieiden ravintosisällön.Kuva jäi jokseenkin pieneksi, mutta tässä siis yhden browniesatsin kalorit, rasvat, hiilarit ja proteiinit:
- kaloreita 1 979,11
- hiilihydraatteja 58 g
- rasvaa 165 g
- proteiinia 44 g

Jos ajatellaan, että browniet jaettaisiin tasan 12 hengen kesken, saisi yksi henkilö annoksestaan:
- kaloreita noin 165
- hiilihydraatteja noin 5 g
- rasvaa noin 14 g
- proteiinia noin 3,5 g

Tämä voidaan mielestäni katsoa ihan terveelliseksi. Ongelmat alkavatkin siinä vaiheessa, kun yhtä browniesatsia ei jaakaan 12 henkeä, vaan syöt sen yksin tai kahden kaverin kanssa. Jos annoskoko onkin 1/3 kokonaismäärästä, niin kaloreiden määrä on 660 per henkilö ja rasvaa tulee syötyä yhdeltä istumalta 19 grammaa.

Pointtini ei ole, että älä koskaan herkuttele, vaan että paleoruokavaliollakin voi helposti ylittää päivittäisen energiatarpeensa – esimerkiksi syömällä runsaasti pähkinöitä. Pähkinäpohjaiset herkut ja leivät ovat petollisia, sillä niitä syö helposti suuret määrät. (Ja vaikka käytänkin tässä sanaa petollinen, niin ruoka ei missään nimessä ole vihollinen. Yritän vain kertoa tosiasioita.)

Vertailun vuoksi laskin vielä ravintosisällön netistä sattumanvaraisesti ottamastani browniereseptistä (Fazerin tryffelibrowniet):


Näissä perusbrownieissa on siis:
- kaloreita 2 288
- hiilihydraatteja 344 g
- rasvaa 84 g
- proteiinia 31 g

Fazerin reseptissä ainekset painavat yhteensä 676,5 g ja minun hasselpähkinäbrownieissani 490 g, joten lukuja ei voi verrata suoraan. 

Mulla ei ole epäilystäkään, etteivätkö Fazerin reseptillä voita, sokeria ja tummaa suklaata käyttäen leivotut browniet olisi maultaan omia brownieitani parempia. Tämä on kuitenkin vähän sellainen "kenen joukoissa seisot" -kysymys. Jos uskot, että hiilareiden määrällä ei ole merkitystä ja että sokeria ja vehnää voi syödä ilman terveyshaittoja, älä turvaudu feikkipaleoresepteihin. Jos sen sijaan haluat välttää vehnää ja sokeria ja herkutella jollakin hyvällä silloin tällöin, minun reseptini ovat sinua varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...