perjantai 13. tammikuuta 2012

Marokkolainen lihapullapata

Olen aivan ihastunut kirjastosta lainaamaani kirjaan Marokkolainen keittiö (tekijä Ghillie Basan), jota hehkutin jo joskus aikaisemminkin.

Marokkolaista lihapullapataa olen tehnyt jo kahdesti. Maun lisäksi pidän tämän reseptin tarinasta: kirjan mukaan sitä tarjoillaan yleisesti marokkolaisilla bussiasemilla! Tämä resepti hemmottelee myös proteiininmäärällä, koska jauhelihan lisäksi padassa on reilusti kananmunaa.

Reseptissä tarvittavaa ihanan mausteista ras el hanout -mausteseosta voi yrittää etsiä etnisistä kaupoista. Minä ostin omani Hakaniemestä.


Marokkolainen lihapullapata

Tämä resepti on mukaeltu yllä mainitun kirjan reseptistä Bussiaseman muna-tomaattikefta.

400 g lampaanjauhelihaa
1 sipuli
1 rkl kookosjauhoa (voi jättää pois)
5 munaa
1 tl kanelia
voita
500 g tomaattimurskaa
1 tl hunajaa
1 tl ras el hanout -mausteseosta
suolaa
mustapippuria

Alkuperäisessä reseptissä on käytetty myös 1 nippu silopersiljaa ja 1 nippu korianteria. Käytä näitä, jos et pidä tuoreiden yrttien käyttämistä liian ökyilynä. Näitä voi myös yrittää korvata kuivatuilla yrteillä.

1. Pilko sipuli pieneksi silpuksi. Laita sipuli kulhoon. Lisää jauheliha, kaneli, kookosjauho, ripaus suolaa ja yksi kananmuna. Jos käytät persiljaa, lisää  se silputtuna joukkoon. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja tee sen jälkeen taikinasta pullia
2. Laita pannulle nokare voita. Kun voi on sulanut, lisää pannulle pullat. Paista pullat kypsiksi (ei kuitenkaan tarvi liioitella, sillä pullat jatkavat paistumistaan vielä myöhemmissä vaiheissa).
3. Lisää pannulle tomaattimurska. Sekoita tomaattimurskaan ras el hanout, hunaja, hiukan suolaa ja pippuria. Lisää joukkoon myös korianteri, jos käytät sitä.
4. Anna kastikkeen ja pullien maustua jonkin aikaa.
5. Kotvasen kuluttua tee pullien väleihin rakoja ja riko niihin kananmunat. Laita kansi pannun päälle ja hauduta kananmunat kypsiksi.

Ensimmäisellä kerralla tein pullat pannussa, johon ei ollut kantta. Kananmunien kypsymisessä kesti ikuisuus, mutta toisaalta tomaattikastike oli maustunut sillä aikaa aivan taivaalliseksi. Toisella kertaa pannun päällä oli kansi ja kananmunat kypsyivät yhdessä hujauksessa. Tällä tavalla kypsytetyistä kananmunista tulee todella herkullisia.

Ensimmäisellä kerralla pata tuli syötyä riisin kanssa (keittokirjan mukaan tämä ruokalajin kanssa ei kuulu syödä riisiä, vaan pelkästään leipää).


Toisella kerralla keitin ensin pari perunaa ja porkkanaa ja yhdistin ne sitten pullien kypsyttyä tomaattikastikkeeseen. Kananmunille riitti juuri ja juuri tilaa pannulla. Aivan mainio paleoruoka, kun höttöhiilaria ei tarvitse olla ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...