perjantai 17. helmikuuta 2012

Karjalanpaisti

Netti on pullollaan karjalanpaistireseptejä, mutta lisään informaatiotulvaan omani ihan vain siitä syystä, että käytän tätä blogia omana muistilistanani. Helposti nimittäin käy niin, että unohtaa monta vanhaa kunnon reseptiä, kun innostuu jostakin uudesta. Haluaisin pitää ruokavalioni mahdollisimman monipuolisena ja siksi reseptien kierrättäminen on erityisen pop.

Millainen on perinteinen karjalanpaisti? Miten minun versioni eroaa siitä?

Karjalanpaistiin tulee perinteisesti naudan- ja sianlihaa, sipulia ja ehkä joitakin juureksia. Karjalanpaisti syödään Helsingin Sanomien reseptin mukaan "lämpimien perunapiirakoiden tai perunasoseen tai keitettyjen perunoiden kanssa". Koska en halua syödä perunoita suuria määriä, minä laitan karjalanpaistin kanssa samaan pataan jonkinlaisen juureskimaran. En siis syö karjalanpaistin kanssa mitään lisuketta, vaan koko ruokalaji tulee samasta padasta.

Anoppi sanoi, että karjalanpaisti on sellainen ruoka, että siihen on kokin vaikea laittaa rakkauttaan. Näin siksi, koska ainekset vaan heitetään pataan ja pata laitetaan uuniin. Karjalanpaistin tekeminen on ruoanlaittoa ilman laittoa. Ruokaa ei hellästi hoivata valmiiksi. Minusta tässä ruoassa kokin rakkaus ruokaa kohtaan näkyy kuitenkin siinä, että ruoka ei ole pikaruokaa, vaan sitä jaksetaan kypsytellä monta tuntia.

Karjalanpaisti on äärimmäisen yksinkertainen ruoka (useimmissa kaupoissa taitaa lihat saada valmiiksi kuutioituina), jota voi helposti varioida omiin tarkoitusperiinsä.

Karjalanpaisti 2.0

sipulia
juureksia (porkkanaa, kaskinauriita, perunaa, lanttua)
vettä tai lihalientä
naudan- ja sianlihakuutioita
pippuria, suolaa, katajanmarjoja, laakerinlehtiä

1. Laita padan pohjalle sipuli ja juurekset. Laita juuresten päälle mausteet.
2. Laita pataan lihakuutiot. Ensin naudanliha, sitten sianliha. Kaada padan pohjalle vettä tai lihalientä.
3. Laita pata 200 asteiseen uuniin ilman kantta.
4. Kun päällimmäiset lihapalat ovat ruskistuneet, sekoita. Laita pata takaisin uuniin.
5. Katso taas hetken kuluttua tilanne. Kun kaikki lihapalat ovat ruskistuneet, lisää hiukan vettä tai lihalientä ja laita kansi kiinni. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen.
6. Anna muhia uunissa pari tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...