keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Kookosdieetillä

Olen viime aikojen ruokavalioaatoksissa törmännyt usein Sally Falloniin. Fallon on lihaliemen ehdoton puolestapuhuja ja uskoo oikeaan ruokaan. Fallonin monipuolisuutta ja oikeaa ruokaa kannattava linja osuu melko pitkälti yksiin omien tämänhetkisten ajatusteni kanssa. Fallonin tunnetuin teos on kirja Nourishing traditions. Kyseistä kirjaa ei Helsingin kirjastossa ole, joten lainasin kirjastosta ainoan Fallonin kirjan, joka siellä on: Syö rasvaa ja laihdu. En tiennyt kirjasta mitään, mutta nyt olen lukenut sen kannesta kanteen. Hauskinta kirjassa on, että sen suomenkielinen nimi on aika paljon typistetty versio englanninkielisestä: Eat Fat, Lose Fat: Lose Weight and Feel Great with Three Delicious, Coconut-based Diets (myöhemmin kirjasta on tullut versio, jonka alaotsikko on The Healthy Alternative to Trans-Fats). Oli miten oli, ei siihen dieettikirjaa tarvita, että minut saisi kookosta syömään! Minun mottoni on, että mitä enemmän kookosta, sitä parempi! Kirja sai minut hekottelemaan ääneen, kun se tv-shopmaisella hehkutuksellaan haluaa vakuuttaa lukijansa kookostuotteiden erinomaisuudesta. Kärjistettynä kirja on sitä mieltä, että pelkkä kookosöljyn lisääminen ruokavalioon saa ihmiset laihtumaan. Itse en ota kookoksen laihduttaviin ominaisuuksiin kantaa, mutta hyvää ja terveellistä se mielestäni on.

Kolme eri kookosdieettiä

Vaikka kirja ei mielestäni ole hyvin kirjoitettu (tai suomennettu), pidän sen tavasta lähestyä ruokaa. Kun syömme, annamme kehollemme rakennuspalikoita. Näillä rakennuspalikoilla pidetään yllä elintoimintoja, korjataan rikkinäisiä kohtia ja rakennetaan lihaksia. Koska ravintoaineet ovat tärkeitä, tärkeintä on syödä oikeaa ruokaa. Terveydentilaansa voi vaikuttaa ravinnolla. Siksi kirjan mukaan ennen kuin voi laihduttaa, on parannuttava sairauksista, mikäli sellaisia on.

Kuten kirjan englanninkielinen nimeke sanoo, kirjassa on kolme kookosdieettiä. Ensimmäinen tähtää painonpudotukseen kookostuotteilla ja kalorimäärän rajoittamisella. Toinen on vielä "tiukempi" – kaloreja syödään vähemmän kuin ensimmäisessä. Kolmas dieetti on ylläpitodieetti, jota suositellaan myös kuntoutujille eli niille, joilla on terveytensä kanssa ongelmia. Kolmannella dieetillä keholle halutaan antaa paljon sellaisia rakennusaineita, joilla keho voi korjata itseään. Itse en aio mitään dieeteistä noudattaa (en edes osaisi kaavamaisesti noudattaa jonkun muun laatimaa ateriasuunnitelmaa), mutta otan ainakin tuosta kolmannesta dieetistä onkeeni. Tällä hetkellä uskon vahvasti omaan linjaani ja siihen, että minun kroppani osaa kyllä korjata itsensä, kunhan syön riittävästi hyviä rakennuspalikoita ja vastaavasti rajoitan huonon ravinnon syömistä. Huono ravinto ei ravitse eikä edesauta rakennusurakassa, vaan pikemminkin sabotoi kropan uurastajien toimintaa (jos olette pienenä katsoneet Olipa kerran elämä -sarjaa, voitte sielunne silmin kuvitella kropan sisällä käytävää hyvisten ja pahisten taistelua).

Kookosta monessa muodossa

Syö rasvaa ja laihdu sisältää paljon kookosreseptejä, joista viikonloppuna testasin kahta. Molemmat ovat jälkiruokia, jotka kirjan mukaan eivät kuulu laihdutusohjelmiin, mutta kropan kuntoutukseen kylläkin. Oma kroppani viikonloppuna viestitti minulle, että kaipaa kaloreita. Niinpä niitä itselleni annoin. Ja mikäs niitä kaloreita nauttiessa, kun ne maistuvat kookokselle!

 Kookosmunatoti


2 dl kookosmaitoa
2 kananmunankeltuaista
jauhettua muskottia ja neilikkaa
1 rkl alkoholia (konjakkia, rommia, brandya)

Ainekset sekoitetaan tehosekoittimella tai sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.

Hedelmää, vaniljaa ja kookosta neljälle

 4 isoa tai 6 pientä päärynää
1 sitruunan mehu
2 dl kookosmaitoa
1 tl vaniljaa
1-2 rkl voita
kourallinen pekaanipähkinöitä
2-3 rkl kookoslastuja

1. Kuori ja puolita päärynät. Jos päärynöissä on siemeniä, poista ne.
2. Laita päärynät uunivuokaan. Vuoan olisi hyvä olla sen kokoinen, että päärynät ovat tiiviisti kiinni toisissaan, mutta eivät kuitenkaan toistensa päällä.
3. Kaada päärynöiden päälle 1 sitruunan mehu.
4. Sekoita vaniljajauhe kookosmaidon joukkoon. Kaada kookosmaito päärynöiden päälle.
5. Laita vuoka uuniin 175 asteeseen 15-20 minuutiksi.
6. Voit tarjota päärynät suoraan uunivuoasta tai annoskulhoista. Jos haluat tarjota ne annoskulhoista, tee annostelu tässä vaiheessa. Laita kuhunkin annosvuokaan sopiva määrä päärynänpuolikkaita – hienoille ihmisille kaksi puolikasta, suursyömärit eivät annoskulhoja varmaan kaipaakaan. Lusikoi vuoan pohjalle jäänyt kookosmaito tasaisesti kulhoihin päärynöiden päälle. Laita vuoka/kulhot jääkaappiin jäähtymään.
7. Päärynät koristellaan ennen tarjolle laittamista pekaanipähkinöillä ja kookoslastuilla. Sulata voi paistinpannussa. Kun voi on ruskistunut, lisää joukkoon pilkotut pekaanipähkinät. Sekoittele noin minuutin ajan. Lisää sitten joukkoon kookoslastut. Sekoittele vielä hetki. Kaada lopuksi pähkinä-kookoslastuseos päärynänpuolikkaiden päälle.


Kuvassa oleva annos ei ole vielä saanut ylleen pekaanipähkinäkookosnannaa.

Tämä päärynäjälkiruoka oli todellinen menestys. Oli kaikkien mielestä todella hyvää.

Niin hyvää, että ajattelin jo alkaa jatkokehittelemään tätä... Sitruunamehun tilalla voisi kokeilla jotakin alkoholipitoista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...