tiistai 20. maaliskuuta 2012

Historiallinen munakas

Lauantaina luin nukkumaan mennessä vuoden 1939 Kotiliesiä. Olen viisivuotiaana saanut Kalevalanpäivänä vaariltani vuoden 1939 Kotiliedet nidottuna. En todellakaan muista miksi tämän lahjan olen noin nuorena saanut. Siis jo ennen kuin opin lukemaan.

Sen voin teille lehtien lukemisen perusteella kertoa, että ihmiset olivat ihan samanlaisia vuonna 1939 kuin nytkin. Samat olivat murheet ja samat olivat ilot. Kotilieden lukeminen oli rentouttavaa, sillä kertakäyttökulttuurin sijaan annettiin ohjeita alusvaatteiden parsimiseen ja villavaatteiden kunnostukseen. Tukanpesua suositeltiin kerran viikossa, jos henkilö asui kaupunkialueella. Muualla riitti harvempikin.

Itse keskityin ruokajuttujen lukemiseen. Mantelijauhojen, chiasiemenien ja ties minkä superfoodien sijaan minua kiinnostavat nyt perinteiset reseptit ja raaka-aineet.

Tässä ote artikkelista Munakas - keittotaidon kisällinäyte.


Kaikkien ystävä ja herkku on kevyt, kullankeltainen munakas, munaruokien kuningas. Mutta kuinka moni tekijä saa kruunata kuninkaansa? Eiköhän vain joskus näytä siltä, kuin se olisi kruunustaan luopunut, surkean ja kuivuneen näköinen pannukakku, jonka emäntä häpeillen esittelee vierailleen.

[...]
Munakkaita käytetään sekä etu- että jälkiruokina. Molempien valmistustapa on sama. Jälkiruokamunakas vain täytetään makealla hillolla tai hedelmäsoseella. Eturuokamunakkaan voi täyttää sopivalla muhennoksella tai tarjota sinänsä.

[...]

Työhön ryhdyttäessä haetaan kaikki aineet ja välineet esille, tarjoiluvati pannaan kuumenemaan. Munakas valmistetaan juuri ennen tarjolle tuontia. Syöjä saa odottaa munakastansa, mutta ei munakas syöjäänsä, muuten tämä herkku suistuu valtaistuimeltaan varmasti ja peruuttamattomasti.

Sunnuntaiaamuna piti sitten testata munakkaan teon jaloa taitoa. Kananmunat ja kookosmaito sekaisin, sitten kypsyttelyä kotiliedellä hiljalleen.

Päälle kookosmaidossa kypsytettyjä päärynöitä, joiden resepti on täällä.

(Oikeasti, nuo päärynät ovat ihan taivaallisia. Kokeilkaa, pliis. Ihan omaksi parhaaksenne.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...