torstai 1. maaliskuuta 2012

Lampaan potkaa

Tein onnistuneen lammasruoan, joten pitääpä kirjoittaa edes summamutikkainen resepti ylös, jotta osaan tehdä tätä jatkossakin. Ruoan inspiraationa toimi Arabialainen keittiö -keittokirja sekä tyhjääkin tyhjempi jääkaappi, jossa oli vain sipulia ja porkkanaa. Pakastimesta löytyi 800 grammaa lampaan potkaa ja maustekaapista tarvittava lisäpotku.


Lampaan potkaa ja riisiä

kaksi pakastettua lampaan potkaa (yhteensä n. 800 grammaa)
4–5 sipulia
neilikoita
yrttejä (esim. rosmariinia ja timjamia)
3 porkkanaa
suolaa
mausteita (kardemummaa, kurkumaa)
riisiä

1. Ota potka sulamaan (lihaa voi käyttää myös jäisenä, mutta tällöin keitinajan on oltava pidempi).
2. Keitä vettä isossa kattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää potkat ja suolaa. Laita riisi likoamaan.
3. Keittele hiljakselleen ja kuori pois pinnalle muodostuvaa vaahtoa.
4. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää veteen yrttejä sekä yksi tai kaksi sipulia, johon on pistelty neilikoita.
5. Keittokirjan mukaan liha tulee nostaa kattilasta, kun se on mureaa. Minä keitin lihaa yhteensä tunnin ajan. Kun katsot lihan olevan kypsää, nosta lampaat lautaselle lepäämään. Lihoja ruskistetaan vielä, joten peli ei ole menetetty, vaikka liha ei olisikaan 100 % kypsää. Älä heitä lientä pois!
6. Pilko loput sipulit. Kuori porkkanat ja pilko myös ne.
7. Paista sipuleita ja porkkanoita öljyssä, kunnes ovat kypsiä. Kun sipuli ja porkkanat kypsyvät, siivilöi liemi. Laita liemi takaisin kattilaan ja lisää sinne liotettu ja huuhdeltu riisi. Riisi keitetään siis lihaliemessä. Paloittele jäähtynyt liha sopiviksi annospaloiksi.
8. Kun sipuli ja porkkanat ovat kypsiä, siirrä ne lautaselle odottamaan. Lisää tyhjällle pannulle lihanpalat, joiden annat ruskistua. Kun lihat ovat ruskistuneet, lisää joukkoon sipulit ja porkkanat. Mausta haluamallasi tavalla (minä lisäsin ainoastaan suolaa).
9. Kun riisi on kypsää, kaada ylimääräinen neste pois. Mausta riisi kurkumalla ja kardemummalla.
10. Laita riisi tarjoiluastian pohjalle ja päälle lammas ja vihannekset. Syö nälkäisen ystävän kanssa. Minun ystäväni oli omien sanojensa mukaan hungrig som en varg ja teimme koko ruoasta selvää yhdeltä istumalta.

Me emme heti lisänneet riisiä lihaliemeen, vaan koska lientä oli niin paljon, otimme talteen kulholliset lientä, jotka nautimme alkuruoaksi.

Tämä ruoka olisi helppo toteuttaa myös niin, että keittäisi lihan edellisenä päivänä. Meidän tapauksessamme aamutreenin jälkeen haluaa syödä ison hiilaripläjäyksen. Jos lihan on keittänyt treeniä edeltävänä päivänä, voi treenin jälkeen heittää riisit lihaliemeen kypsymään ja samalla lämmittää lihan pannulla, niin täydellinen palautusruoka on valmiina yhdessä hujauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...