keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Viikonloppuruokaa: kokeiluja, kokeiluja

Villi ja vapaa kokeilija pääsi viime viikonloppuna taas kahleistaan ja kokkaili keittiössä ennennäkemättömiä luomuksia.

Avokadobrownieita.

Häränhäntäkeittoa.

 - Jep, avokadoa brownieissa! Jep, häränhäntää!

Avokadobrowniesta tuli ihan ok... Reseptin bongasin täältä. Muokkasin sitä itse ehkä vähän liikaakin: korvasin yhden avokadon banaanilla, en laittanut ollenkaan hunajaa, käytin kaakaomassaa ja lisäsin joukkoon vähän kahviakin.

Hei, joskus ruokaa tehdään kaapissa olevien ainesten ehdoilla!

Jos siis avokadobrowniet kiinnostavat, niin suosittelen testaamaan linkin takaa löytyvää reseptiä. Jatkan vielä oman versioni kehittelyä.

Ja sitten se häränhäntäkeitto.

Törmäsin yhdessä keittokirjassa häränhäntäkeittoon ja olen siitä saakka pitänyt kaupassa aina silmiä auki häränhäntien suhteen. Viimein sitten lykästi.

Vasta kun laitoin hännät kattilaan, tajusin, ettei minulla ole hajukaan, mitä niistä syödään. Hännät ovat siis nikamittain paloiteltuja hännän paloja. Keskellä on jonkinlainen ydin ja sen ympärillä on... lihaa ja rasvaa? Tomaattiliemessä niitä hännän palasia sitten tuntikaupalle keiteltiin.

Tässä seuraa varoituksen sana: häränhäntäkeitto ei ole ruokaa, jota kannattaa tarjota vieraille. Ihan vain siitä syystä, että häränhäntäkeiton syömiseen tarvitaan haarukka, veitsi, lusikka, ruokalappu, esiliina, paljon talouspaperia ja remontoitaessa käytettävät rämävaatteet. Tomaattilientä roiskuu nimittäin ympäriinsä, kun keittoa syö. Ruokaa joutuu syömään käsin. Parhaimmassa tapauksessa hännänpalat lentelevät. It's not pretty.

Minun virallinen tuomioni on: häränhäntäkeitto ei ole vaivan arvoista. Se on hidasta, lihaa on hintaan nähden todella vähän ja syöminen on sotkuista. Joskus voisin ehkä myöhemminkin ostaa yhden pakkauksen (500 g) häränhäntää antamaan keittoon makua, mutta varsinaisen häntien syömisen taidan jättää muille.

Mutta mitään en kadu, aina sitä oppii uutta!

3 kommenttia:

 1. Aika jännä juttu nuo avokadobrowniet, avokadohan ei yleensä kestä kuumennusta vaan siihen tulee makua pilaavia yhdisteitä?

  Häränhäntäkeitosta kysymyksenä, että kauanko sitten keittelitte soppaa? Lihan pitäisi keitettäessä mureutua niin paljon, että se lähtee helposti irti häntäosasta. Tietty voi olla, että prosessia nopeuttaisi jokin happo (eli viini tai viinietikka).

  VastaaPoista
 2. Ja vielä lisäkommenttina että kuten muissakin luisissa ruoissa, syötävät osat toki erotellaan luusta keittoon ennen vieraille tarjoilua ;)

  VastaaPoista
 3. Moikka Stash!

  Keittoa keittelin reilut kolme tuntia ja mukana oli myös happoa.

  Onko sinulla kokemusta häränhäntäkeitosta? Itsellä kyllä jäi sellainen olo, että en tuota kyllä missään nimessä vieraille tekisi. Olisi kyllä tosiaan eri asia, jos liha irtoaisi luusta kätevästi. Aika paljon noita häränhäntäkeittoja googlailin, mutta kaikissa kuvissa näytti olevan edelleen ne häntäkappaleet jäljellä.

  Mutta kiitos kommenteista, ilmeisesti minun ei pidä teilata häränhäntäkeittoa tämän kokeilun perusteella kokonaan ;)

  Ja vielä avokadoista: harvoinhan niitä tosiaan käytetään kuumennettuina. Mikä on ihan järkeenkäypää, koska ne ovat niin hyviä kypsentämättöminä ja kypsytyksessä varmasti ainakin häviää jonkin verran ravintoaineita. En tiedä onko kuumennus sinällään vahingollista - ainakin avokadoöljyä voi käyttää myös paistamiseen.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...