maanantai 9. huhtikuuta 2012

10 vuotta nuoremmaksi suklaamoussella

Lukaisin nopeasti Thorbjörg Hafsteinsdottirin kirjan 10 vuotta nuoremmaksi 10 viikossa. Ei, en välttämättä nuortua kymmentä vuotta. Ainakin vielä olen ihan tyytyväinen omassa nahassani.

Luin kirjan siksi, että kirjailija on islantilainen ja ystäväni kävi muistaakseni vuosia sitten hänen vastaanotollaan. Ja aina on kiva lukea uusia ajatuksia hyvinvoinnista. Kirja ei kuitenkaan vedonnut minuun oikein millään tavalla. Kirjoitustyyli on provosoiva ja voi monien mielestä olla ärsyttävä. Viesti on kuitenkin selkeä: voit itse omilla teoillasi vaikuttaa omaan hyvinvointiisi, terveyteesi ja siihen, mihin tahtiin kroppasi vanhenee. Viestiä korostetaan kuvaamalla 49-vuotiasta kirjailijaa niukoissa asuissa.

Ainakin minuun kirjan silppumainen layout vaikutti niin, että kirjaa ei edes tehnyt mieli lukea kannesta kanteen. Lueskelin sieltä täältä ja koin, että en oikein kuulunut kirjan kohderyhmään. Lisäravinteita suositeltiin, mutta en oikein saanut kunnon kuvaa siitä, miksi mitäkin lisäravinnetta pitäisi syödä. Thorbjörgin suosittelema ruokavalio oli mielestäni kuitenkin melko hyvä - sellainen hyviin raaka-aineisiin perustuva, johon itsekin uskon.

Kirjan lopussa oli pieni reseptikokoelma. Resepteistä yksi vaati talteen poimimista.
Chilillä maustettu suklaamousse 
kirjasta 10 vuotta nuoremmaksi 10 viikossa

1 iso bataatti
200 g tummaa suklaata (suklaapitoisuus 85 %)
30 g voita
1/2 appelsiinin raastettu kuori
1-2 rkl sherryä tai konjakkia (voidaan jättää pois)
1/2 punaista chiliä silputtuna
1 munankeltuainen
2 munanvalkuaista

Kuori bataatti ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Keitä palat kattilan pohjalla vesitilkassa (vettä saa olla niin vähän, että se melkein ehtii höyrystyä). Varo keittämästä liian pitkään. Kun haarukka alkaa painua palaan kevyesti, bataatti on sopivan pehmeää. Soseuta se yleiskoneessa tai sauvasekoittimella. Tarvitse sosetta 200 grammaa.

Sulata suklaa vesihauteessa.

Lisää voi lämpimään suklaaseen. Sekoita suklaaseos bataattisoseeseen ja lisää alkoholi (tai appelsiinimehu), appelsiinikuori, chili ja keltuainen.

Voit panna seoksen jäähtymään jo tässä vaiheessa, jolloin siitä tulee nugaan kaltaista. Pienikin nokare saa posket hehkumaan ja makunystyrät hurraamaan.

Kevyemmän ja kuohkeamman herkun saat, kun vatkaat kaksi valkuaista vaahdoksi ja kääntelet hyvin varovasti seokseen ennen kuin panet sen jäähtymään.

Minä tykkään niin bataatista, tummasta suklaasta, chilistä, appelsiinista kuin konjakistakin, joten tämä ei voi mitenkään olla pahaa. Pitää testata heti kun tulee sellainen hetki, että jälkiruoka maittaisi. Nyt on vatsa niin täynnä pääsiäismunia ja mämmiä, ettei ihan heti tule varmaan suklaamoussea tehtyä. Kertokaa toki, jos kokeilette!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...