keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Flamingoja ja uusi leipäresepti

Sitä kyllä tuntee itsensä hippasen vanhaksi, kun käydessään läpi uikkarivarastoaan vanhimmat bikinit murenevat käsiin. Ehkä vieläkin vanhemmaksi itsensä tuntee, kun tajuaa, että kyseiset hippihenkiset liukuvärjätyt bikinit olisivat nyt muodikkaat. Olen elänyt yhden muodin elinkaaren kokonaan läpi. Huh. Mutta en siis laittanut päälleni liukuvärjättyjä, murenevia bikinejä, vaan vähän modernimmat versiot. Huomasin myös siinä bikinivalikoimaa selatessani, että ihmiseksi joka ei oikein viihdy pelkässä uimapuvussa omistan niitä aikamoisen arsenaalin. Mutta miksi bikinit?

Noh, me lomalaiset vietimme tänään päivän Vantaalla!  Retkikohteena oli nimittäin Flamingo Spa, ja kyllä sitä kieltämättä itsensä turistiksi tunsi. Olimme vähän pettyneitä, kun ei oikein löytynyt hyvää, hierovaa poreallasta, mutta muuten oli kyllä mahtavan rentouttavaa. Yleensä tykkään kylpylöissä nimenomaan pulikoimisesta ja poreista, mutta Flamingossa parasta oli saunominen ja suolahuone. Niiden jälkeen meinasin nukahtaa loikoillessani lämmitetyllä divaanilla. Kun vielä kävimme uimassa suolaisessa vedessä, makoilemassa hiekkarannalla kirkasvalolamppujen loisteessa ja söimme kreikkalaista ruokaa, niin kyllä köyhän miehen yhden päivän etelänloma oli hanskassa.

Mitä kannattaa syödä aamulla, jos haluaa jaksaa polskia koko päivän? No esimerkiksi dukkah-leipää!

Dukkah on Lähi-Idästä kotoisin oleva mausteseos. Yleensä dukkahia syödään leivän kanssa – leipä kastetaan öljyyn ja sitten dukkahiin. Dukkahin perusaineksia ovat pähkinät, seesaminsiemenet, korianterinsiemenet, juustokumina ja suola. Variaatioita on monia. Minun keittiössäni ei oikein dippailtavia leipiä valmistu, joten päätin yhdistää oman dukkahini suoraan leipään. Jos et välitä Lähi-Idän mausteista, niin tämä leipä on kyllä hyvää ilman dukkah-maustettakin. Jos kaipaat perinteisempiä leipämakuja, voit testata esimerkiksi tätä sekaleipää, joka maistuu hiukan ruisleivältä.


Dukkah-leipä

Dukkah-mausteseos:
  • 0,75 dl seesaminsiemeniä
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl korianterinsiemeniä
  • 1 rkl kuminansiemeniä

Leipätaikina:
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 dl vettä
  • 6 kananmunaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl hamppujauhoa
  • 1 dl kookosjauhoa
  • 0,5 dl mantelijauhoa

1. Valmista ensin dukkah. Murskaa korianterin- ja kuminansiemenet suolan kanssa huhmareessa. Laita kulhoon, lisää juustokumina ja seesaminsiemenet. Sekoita. Dukkah on nyt valmis ja voit siirtää sen sivuun. Dukkah ripotellaan siis leivän päälle, joten tarvitset sitä vasta myöhemmin.
2. Siirry sitten leipätaikinan valmistamiseen. Raasta porkkanat raastimen hienolla terällä. Laita kulhoon. Lisää joukkoon kananmunat, vesi, öljy, leivinjauhe ja suola. Sekoita sen jälkeen joukkoon jauhot.
3. Kun olet saanut taikinan sekoitettua tasaiseksi, levitä se pellille. Taikinasta tulee yksi pellillinen ja sen levittäminen pellille on helpointa sormin painelemalla.
4. Kun taikina on pellillä, ripottele päälle dukkah. Voit lopuksi painella dukkahia taikinaan kevyesti, jotta se pysyisi paremmin kiinni. Jaa taikina ruuduiksi ja pistele siihen haarukalla reikiä.
5. Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia.

Tarjoile tavallisen leivän tapaan tai vaikkapa taratorkastikkeen kanssa. Minulla jäi dukkahia hiukan yli, joten tein siitä aurinkokuivattujen tomaattien, sitruunamehun ja oliiviöljyn kanssa levitteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...