perjantai 29. kesäkuuta 2012

Kirjaviisautta

Blogin aktiiviset lukijat tietävätkin, että opiskelen työn ohella. Suoritan Helsingin yliopistossa valtiotieteiden maisterin tutkintoa. Pääaineeni on viestintä. Yliopisto-opiskeluiden lisäksi suoritin keväällä Arcadassa tutkinnon Digitaalisesta muotoilusta. Työn, opiskelun ja muiden aktiviteettien jäljiltä olin kyllä melkoisesti kesäloman tarpeessa. Loma-ajan sain maksimoitua vaihtamalla lomarahat vapaaksi, ja sen seurauksena lomailen tänä kesänä kuusi viikkoa.

Tiedän, se tekee minusta melkoisen onnenmyyrän.

Kesälomasta on nyt pidetty kaksi viikkoa ja loput lomat pidän elokuussa.

Yksi suuri ero kesäminän ja talviminän välillä on se, että kesällä ehdin lukea mitä haluan. Talvella aika kuluu iltalukemista lukuunottamatta yleensä opiskeluihin liittyvien kirjojen parissa. Kesällä taas on toinen juttu! Saan lukea hömppää, elämäkertoja, faktaa, fiktiota, ihan mitä vaan! Olen aina ollut melkoinen lukutoukka (muistan kuinka pienenä kirjastontädit huolestuivat siitä, miten saan kirjapinoni kannettua kotiin saakka) ja rakastan niin kirjakauppoja kuin kirjastojakin. Viimeiset pari vuotta olen ollut kiinnostunut ruoasta (kuten tästä blogista voi päätellä) ja useimmiten minulla on kirjastosta lainassa muutamia keittokirjoja.

Olen jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut konstailemattomasta perinneruoasta, joka suomalaisittain kai useimmiten tarkoittaa lihaa, pottuja ja suolaa, tai pientä makeaa marjojen muodossa. Eilen kirjastosta mukaani lähtivät muun muassa nämä:

  • Karjalan parhaat leivonnaiset
  • Karjalainen keittokirja
  • Satakuntalainen keittokirja
  • Mat som det är någon mening med
  • Kevyesti Gordon Ramsayn tapaan

Kirjoista viimeinen ei ehkä ihan istu tuohon suomalaiseen perusruokavalioon, mutta olen melkoisen tykästynyt Gordon Ramsayn makumaailmaan (olen aiemmin blogannut tästä Gordonin taratorkastikkeesta, jota suosittelen ihmeessä kokeilemaan) ja koukuttunut Gordonin Kurjat Kuppilat -sarjaan.

Lisäksi lainasin kirjan Kemiaa keittiössä, joka varmasti auttaa, kun haluan muokata keittokirjojen resepteistä omaan ruokavaliooni paremmin istuvia. Kasassa on myös Green Dayn ja Leonard Cohenin nuotteja, sillä olen alkanut soittelemaan ukulelea - parempaa kesäharrastusta on vaikea keksiä!

Ekalla lomalla luin kirjoja sekalaisista aiheista: yhden Himoshoppaaja -kirjan, yhden Neil Gaimanin, Zlatanin elämänkerran på svenska, Riadin tytöt -nimisen romaanin, yhden keittokirjan 50-luvulta ja yhden 2000-luvulta, ja varmasti jotain muutakin, jota en nyt tässä enää muista. Kuopiosta tuli ostettua kolme keittokirjaa, joista kahdesta olen jo ehtinyt koeajaa reseptejä, ja bongattua antikvariaatin myyjältä oikea unelma: suomalainen keittokirja vuodelta 1932, jonka etulehdellä oli koukeroisella käsikirjoituksella entisen omistajan nimi, lehtien välissä oli kuivattuja kasveja ja kassakuittien taakse käsin kirjoitettuja reseptejä. Hinta vain oli liian suolainen, 18 euroa, joten se kirja saa päätyä jonkun toisen aarteeksi.

Mitä sinä aiot lukea kesällä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...