maanantai 4. kesäkuuta 2012

Pettuleipää ja jäkälävelliä

Olipa taas aktiivinen viikonloppu! Tuntui siltä, että kävin kotona vain kääntymässä. Viikonlopun teemaksi muodostui ihmisten tapaaminen ja nykyajan kulutuksen pohdinta.

Lauantaina olin tyttöjen kesäretkellä Lohjalla ja Sammatissa. Kävimme  Sammatissa suomalaisen kulttuurin kehdossa, Elias Lönnrotin syntymäkodissa. Syntymäkoti oli pieni ja sympaattinen museo, joka on ensimmäisiä suomalaisia kotimuseoita – paikasta on tehty museo vuonna 1889 – siis yli sata vuotta sitten! Minuun teki vaikutuksen se, kuinka ennen tultiin toimeen vähällä. Lönnrotin yhdeksänhenkinen perhe oli asunut talossa, jossa oli yksi huone. Sänkyjä oli kolme kappaletta. Kodin seinällä oli lusikkahäkki, jossa jokaisella oli oma lusikka, joka ruokailun jälkeen nuoltiin puhtaaksi ja laitettiin takaisin häkkiin. Kyselin oppaalta, mitä Suomessa siihen aikaan syötiin. Opas kertoi, että juureksia, sekä pula-aikana ”pettuleipää ja jäkälävelliä”. Syötiin siis sitä, mikä syötäväksi kelpasi. Ruoka-aineita jatkettiin jäkälällä tai petulla, koska muuten ruoka ei olisi riittänyt.

Entä nykyajan kulutusyhteiskunnassa? Olin itse syönyt aamulla hamppu- ja kookosjauhosta sekä tahinista tehtyä leipää. Hamppujauhon olin ostanut verkkokaupasta ja tilannut kotiini. Tahini oli lennätetty lähikauppaan ties mistä. Oman ruokavalioni suurin ongelma on päätös siitä, että söisinkö tänään jauhelihaa vai makrillia ,ja söisinkö sen kanssa perunaa vai bataattia. Tässä länsimaisessa elämässä voimme vitkuttaa ja pohdiskella näitä elämän pieniä valintoja ihan loputtomiin. Meillä on super- ja hypermarketit, joissa on hyllymetreittäin muroja, karkkipusseja, vakuumipakattuja leikkeleitä, kuorittuja ja kuorrutettuja pähkinöitä, kauden jäätelömakuja, tuoreita mansikoita läpi vuoden, sen seitsemän sorttia salaatteja, valmisaterioita, pakasteaterioita, pussiaterioita, laihdutus- ja lihotustuotteita. Voimme pohtia, olisimmeko tällä viikolla vähä- vai runsashiilihydraattisella ruokavaliolla, söisimmekö kuin kivikauden mies vai kuin Aleksis Kiven seitsemän veljestä. Kiiltäväkantiset lehdet antavat meille ideoita kuluttamiseen, laihduttamiseen, lihottamiseen, sisustamiseen ja matkailemiseen.

Tuntuu niin hölmöltä.

Sunnuntaina olin kirpputorilla myymässä murto-osaa omaisuudestani. Kahvijonossa kuulin, kun ikäiseni nuorimies kertoi myyneensä parikymmentä paria merkkilenkkareitaan. Ihan vaan vitosen pari, kun ei pojalla ollut rahan tarvetta. Maailma tuntuu ihan hullulta paikalta, kun ihmiset voivat hillota kaapeissaan kymmeniä pareja kenkiä. Voivat ostaa ne kalliilla rahalla, ja myydä sitten hetkeä myöhemmin ylimääräisinä pennosilla.

Minusta tuntuu, että olemme me aika itsekkäitä ja kapeakatseisia, kun meillä on otsaa olla ahdistuneita, vaikka maailman muihin ihmisiin verrattuna olemme niin älyttömän hyväosaisia. Kuinka suuri osa maailman ihmisistä voi valita hypermarketistaan sinä päivänä muodissa olevan superruoan: ”Ottaisinko gojimarjoja, kuorittuja hampunsiemeniä, spirulinaa, saksanpähkinöitä – vai sittenkin niitä kaikkia ja pyörittäisin niistä tuhannen euron tehosekoittimessani helposti sulavan smoothien, josta saan energiaa spinning-tunnilleni, jonne menen polttamaan kaloreita, jota pähkinäruokavalioni sisältää?”
Jos et käyttäisi niin paljon aikaa oman napasi ja ulkonäkösi ympärillä pyörimiseen, mihin kaikkeen aikasi riittäisi?

Tarkoitus ei ole loukata tällä tekstillä ketään, vaan kritisoida omaa elämääni, ja sitä, kuinka helppoa on unohtaa oma hyväosaisuutensa.

1 kommentti:

  1. Valintojen määrä harvoin lisää vapautta vaan päinvastoin vangitsee mielemme valitsemisen vankilaan. Kyllä sitä vähemmästäkin ahdistuu kun kaikkea on saatava ja kaikkea koettava. Tästä jatkuvasti muuttuvasta äärettömän kokoisesta tarjonnasta olisi vielä osattava valita se paras ja coolein. Ja vielä tulla muiden hyväskymäksi. Uskon, että olisimme huomattavasti onnellisempia jos kaikkea olisi paljon vähemmän emmekä tietäisi muusta. Ongelma on siinä, että tiedämme ja tätä tietoa tuputetaan yhä useammasta kanavasta kovalla volyymillä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...