sunnuntai 5. elokuuta 2012

Peruna-tattaririeska

Kutsuako tätä nyt sitten leiväksi, rieskaksi vai perunapiirakaksi? Joka tapauksessa hyvää on, ja gluteenittoman puolison mielestä tyydyttää täysin karjalanpiirakkahimot. Näissä leivissä on rapea kuori, mutta ne ovat sisältä pehmeitä.

Kaikki rieskaan tarvittavat määrät ovat vähän summamutikoita. Olen tehnyt tätä leipää useita kertoja mittailematta aineita, ja lopputulos on aina ollut onnistunut. Mitä enemmän perunaa, sitä enemmän perunan makua. Kertaakaan ei ole tapahtunut mitään fiaskoa - siis sellaista, että leipä ei olisi irronnut pellistä tai muuta vastaavaa. Koostumusongelmia ei ole ollut, vaikka yhdessä versiossa käytin perunoiden sijaan kermaan tehtyä kukkakaalimuusia! Tehosekoittimessa surautettu liotettu tattari pysyy paistettaessa niin hyvin kasassa, että taikinan sitomiseen ei tarvita kananmunaa, niin kuin useissa muissa leipäresepteissäni.

Peruna-tattaririeska

n. 700 g perunaa
n. 1 dl perunoiden keitinvettä (jos keitinvesi ei ole tallessa, käytä tavallista vettä)
n. 1 tl suolaa
n. 1,5 dl tattarisuurimoita liotettuna (liotessaan määrä tuplaantuu, eli liotettuja suurimoita on n. 3 dl)
n. 3 rkl oliiviöljyä tai voisulaa

Edellisenä päivänä:
  1. Huuhdo tattarisuurimot ja laita ne likoamaan yön yli.
  2. Keitä perunat ja ota pari desiä keitinvettä talteen.
Leipomispäivänä:
  1. Huuhdo tattarisuurimot hyvin. Laita tattarisuurimot, desi keitinvettä, puolet perunoista ja hiukan suolaa tehosekoittimeen ja surauta aineet tasaiseksi puuroksi. Koostumuksen tulisi olla suurinpiirtein samanlainen kuin kaurapuurossa. Jos seos on liian paksua, lisää vettä.
  2. Lisää loput perunat, oliiviöljy tai voisula ja tarvittaessa myös vettä. Syy siihen, miksi en laita kaikkia perunoita kerralla, on se, että haluan taikinaan jäävän hiukan perunapalasia. Jos kaikki perunat lisää heti alussa, tulee seoksesta todella tasainen. Niinkin voi tietenkin halutessaan tehdä.
  3. Kun kaikki perunat ovat rikkoutuneet ja taikinan koostumus on sopivan puuromainen, tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa.
  4. Tiputtele taikinaa lusikalla kasoiksi leivinpaperille. Levitä kasoja niin, että leivät ovat karjalanpiirakoiden kokoisia.
  5. Paista 225 asteessa, kunnes leivät saavat väriä pintaansa (noin 10 minuuttia). Ota pelti uunista, käännä leivät ja anna paistua vielä hetki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...