tiistai 31. tammikuuta 2012

Punainen kalakeitto

 

Olin napannut tämän reseptin HyväTerveys-lehdestä vuonna 2010. Testiin ja muokattavaksi se pääsi vasta nyt. Taisi muuten olla ensimmäinen koskaan kokkaamani kalakeitto!

Oli tosi hyvää ja täyttävää. Suursyömärienkin perheessä tästä riittää neljälle. Ensi kerralla lisäisin ehkä yhden punaisen chilin antamaan keitolle vähän potkua.

Jos et syö kalaa, tämä keitto toimisi mielestäni ihan hyvin kasviskeittonakin. Lohen voisi korvata myös katkaravuilla. Tässä resepti, jota muuntelin hiukan omiin tarpeisiini sopivaksi.

Punainen kalaseljanka

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 fenkoli
(1 punainen chilipalko)
voita tai oliiviöljyä
800-1000 g tomaattimurskaa
8 dl vettä
3 laakerinlehtieä
1 dl oliiveja silputtuna
1 dl suola- tai maustekurkkua silputtuna
600-700 g nahatonta ja ruodotonta lohta kuutioituna
3/4 dl sitruunanmehua
mustapippuria
suolaa, jos tarpeen

1. Poista fenkolista tupsullinen yläosa ja kanta. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Pilko sipuli, valkosipuli ja chili.
2. Kuumenna kattilassa/padassa voi tai oliiviöljy. Kun rasva on lämmennyt, lisää fenkoli, sipuli, valkosipuli ja chili. Paistele muutamia minuutteja.
3. Pilko oliivit ja suola-tai maustekurkku. Lisää kattilaan oliivit, kurkku, laakerinlehdet, tomaattimurska ja vesi. Laita kansi päälle ja anna muhia keskilämmöllä noin 15 minuuttia.
4. Viidentoista minuutin kuluttua tarkista ovatko fenkolit ja sipuli lähes kypsiä. Jos eivät ole, anna hautua vielä hetki. Jos ovat, lisää lohikuutiot ja laita taas kansi kiinni.
5. Anna lohikuutioiden kypsyä. Tähän menee noin 5 minuuttia. Kun lohi on kypsää, lisää sitruunanmehu ja hiukan mustapippuria. Tarkista kaipaako keitto suolaa (ei välttämättä tarvitse, koska kurkku ja oliivit ovat niin suolaisia).
6. Nauti rakkaasi kanssa hiihtolenkin jälkeen.

maanantai 30. tammikuuta 2012

PCOS pähkinänkuoressa

Olen aiemmin tässä blogissa puhunut munasarjojen monirakkulaisuudesta (PCOS), joka tuntuu olevan lisääntymään päin oleva sairaus. PCOS on yksi niistä sairauksista, joiden yhteydessä hiilihydraattien käytön vähentämisen ajatellaan olevan ehkäpä hoitokeinoista paras. Törmäsin tänään netissä olevaan Evelyne Lambrechtin haastatteluun, jossa ymmärrettävässä muodossa kerrotaan mitä on PCOS ja miten sitä voi hoitaa.


Listen to internet radio with DrLoRadio on Blog Talk Radio


Kuuntelin samalta nettisivulta myös Mark Sissonin ja Catherine Shanahanin haastattelut. Suosittelen molempia lämpimästi!

lauantai 28. tammikuuta 2012

Paleosynttärit: lihaa, lihaa ja kasviksia

Tein puolisolle synttäriruoaksi äijäruokaa. Mulle synttäreissä kivointa on, se että saa laillisen syyn juoda viintä ja syödä kakkua. Mutta puoliso on toista maata. Kun hän syö, hän syö on mieluiten oikeaa ruokaa. Hänelle makea on hienojen illallisten pakollinen paha – ei missään nimessä aterian huipennus.

Tästä asetelmasta johtuen päätin lähteä liikkeelle lihalinjalla. Alkuruoaksi taikinaan käärittyjä makkaroita.


Pääruoaksi nargisi koftaa eli kananmunatäytteisiä lihapullia! Meidän perheessä bataattiranskalaiset maustetaan useimmiten chilillä, mutta nyt löysin intialaisen bataattireseptin, jossa bataatille makua antoivat sitruunamehu ja inkivääri. Ranskiksista tuli tosi hyvät!


Paleotaikinaan käärittyjen makkaroiden resepti oli Comfy Bellyn Pigs in a blanket (using almond flour). Bataattiranskiksien mausteisiin sain idean tästä videosta:



Koska rakastan intialaisittain äännettyä englantia, annan teille vielä myös autenttisen nargisi kofta -ohjeen. Katso ainakin kohta 8:00, jossa kokki kertoo kuinka hyvää tämä ruoka on! :D



En ollut tajunnut, kuinka pullollaan ruoanlaittovideoita YouTube on. Vielä viime vuonna haaveilin työväenopistojen ruoanlaittokursseista, mutta nyt kun intialaiset kokit voi saada netin välityksellä kotiinsa, on uusien taitojen oppiminen ihan älyttömän helppoa!

maanantai 23. tammikuuta 2012

Zuzanan paluu

Jee jee, Zuzana is back!

Zuzana katosi bodyrock.tv-sivustolta. Siinä sivussa kyseinen sivusto menetti minun mielestäni hohtonsa ja sielunsa... Mutta nyt Zuzana on tehnyt uusia videoita. Eläköön kotijumpat!


Hasselpähkinäbrowniet + paleopähkinäasiaa

Teinpä lauantaina brownieita. Tässä ainekset (jotka kaikki blendasin sekaisin ja paistoin 175 asteessa puoli tuntia):

Hasselpähkinäbrowniet

2,5 dl hasselpähkinöitä
1,2 dl kaakaojauhetta
0,75 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 keltuaista
2 rkl kookosöljyä
4 kuivattua viikunaa
kardemummaa, kanelia, vaniljajauhetta


En ole pitkään aikaan (eli pariin viikkoon, heh) tehnyt näitä feikkipaleoruokia. Olen ollut tiukemmalla linjalla ja kappas, kappas – se toimii. Olen voinut hyvin ja ehkä laihtunutkin vähäsen. En kuitenkaan voi mitään sille, että rakastan leipomista. Reseptien keksiminen ja kokeilu on vaan se juttu, joka tekee minut iloiseksi. Tarvitsisin jonkin komppanian syömään leipomuksiani, ettei itse tarvitsisi aina syödä. Olen yrittänyt kanavoida tuota leipomisvimmaani ruoanlaittoon jokseenkin menestyksekkäästi, mutta... leipominen on vaan mulla verissä.

Olen viime aikoina kuunnellut Robb Wolfin ja Chris Kresserin podcasteja. Molemmat vahvistavat uskoa, että terveellisin ruokavalio on sellainen, joka koostuu oikeasta ruoasta. Tämän ei tietenkään pitäisi olla mikään uutinen, mutta itsestään eksyneelle ihmispololle se voi tulla yllätyksenä. Vaikka hasselpähkinäbrownieiden kaikki ainekset ovatkin paleoruokavalion mukaiset, ei ainesten yhdistelmä ole ihmiselle kovinkaan luontainen. Harva ihminen vetäisi pähkinöitä suoraan pussista 2,5 desin verran. Browniemuodossa tuon pähkinämäärän ahmiminen ei kuitenkaan ole mitenkään mahdotonta - ainakaan minulle!

Laskin Finelin laskurilla brownieiden ravintosisällön.



Kuva jäi jokseenkin pieneksi, mutta tässä siis yhden browniesatsin kalorit, rasvat, hiilarit ja proteiinit:
- kaloreita 1 979,11
- hiilihydraatteja 58 g
- rasvaa 165 g
- proteiinia 44 g

Jos ajatellaan, että browniet jaettaisiin tasan 12 hengen kesken, saisi yksi henkilö annoksestaan:
- kaloreita noin 165
- hiilihydraatteja noin 5 g
- rasvaa noin 14 g
- proteiinia noin 3,5 g

Tämä voidaan mielestäni katsoa ihan terveelliseksi. Ongelmat alkavatkin siinä vaiheessa, kun yhtä browniesatsia ei jaakaan 12 henkeä, vaan syöt sen yksin tai kahden kaverin kanssa. Jos annoskoko onkin 1/3 kokonaismäärästä, niin kaloreiden määrä on 660 per henkilö ja rasvaa tulee syötyä yhdeltä istumalta 19 grammaa.

Pointtini ei ole, että älä koskaan herkuttele, vaan että paleoruokavaliollakin voi helposti ylittää päivittäisen energiatarpeensa – esimerkiksi syömällä runsaasti pähkinöitä. Pähkinäpohjaiset herkut ja leivät ovat petollisia, sillä niitä syö helposti suuret määrät. (Ja vaikka käytänkin tässä sanaa petollinen, niin ruoka ei missään nimessä ole vihollinen. Yritän vain kertoa tosiasioita.)

Vertailun vuoksi laskin vielä ravintosisällön netistä sattumanvaraisesti ottamastani browniereseptistä (Fazerin tryffelibrowniet):


Näissä perusbrownieissa on siis:
- kaloreita 2 288
- hiilihydraatteja 344 g
- rasvaa 84 g
- proteiinia 31 g

Fazerin reseptissä ainekset painavat yhteensä 676,5 g ja minun hasselpähkinäbrownieissani 490 g, joten lukuja ei voi verrata suoraan. 

Mulla ei ole epäilystäkään, etteivätkö Fazerin reseptillä voita, sokeria ja tummaa suklaata käyttäen leivotut browniet olisi maultaan omia brownieitani parempia. Tämä on kuitenkin vähän sellainen "kenen joukoissa seisot" -kysymys. Jos uskot, että hiilareiden määrällä ei ole merkitystä ja että sokeria ja vehnää voi syödä ilman terveyshaittoja, älä turvaudu feikkipaleoresepteihin. Jos sen sijaan haluat välttää vehnää ja sokeria ja herkutella jollakin hyvällä silloin tällöin, minun reseptini ovat sinua varten.

keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Asiasta ja asian vierestä II

Sunnuntaina vuosi vaihtuu kiinalaisen kalenterin mukaan. Helsingissäkin on silloin kaikenlaista säpinää: http://www.kiinalainenvuosi.fi/.

Bongasin tuolta sivuilta muun muassa tällaisen tiedon:
Kiinalaiset uskovat, että syömällä uudenvuoden aikana tiettyjä ruokia, voi
varmistaa tulevan vuoden onnen ja menestyksen, jopa hyvän rahatilanteen!

Olkaapa siis sunnuntaina tarkkoja siitä, mitä suuhunne laitatte!

Sivusto ehdottaa kokonaista kalaa:

Joillakin ruuilla on uudenvuoden aikaan onnea tuottavia ominaisuuksia, koska niiden kiinankielinen nimi yksinkertaisesti kuulostaa onneen liittyville asioille. Kalaa syödään uutenavuotena aina aterian päätteeksi, sillä kalaa tarkoittava sana "Yu" ääntyy täsmälleen samoin kuin yltäkylläisyyttä tarkoittava täysin erilainen kirjoitusmerkki. Kala pitää ehdottomasti tarjoilla kokonaisena, sillä pää ja pyrstö symboloivat hyvän vuoden alkua ja loppua.

Satuinpa tänään katsomaan hetken aikaa Jamie Oliverin kokkiohjelmaa. Ohjelma oli yllättävän hyvä – luulin nimittäin ajan ajaneen Jamien ohi, mutta taisin itseasiassa tyrskähdellä naurusta ääneen pariinkin otteeseen. Jamie kokkasi kalaa ja vähän samanlaista ruokaa ajattelin laittaa huomenna itsekin. Jamie nimittäin laittoi blenderiin:
- chiliä
- inkivääriä
- punasipulia
- valkosipulia
- limemehua
- soijakastiketta

Sitten Jamie blendasi koko komeuden ja paistoi kalat tuossa maustekastikkeessa. Nam!

Päivän bongauksiin kuului myös RipSurfer X, josta jokainen voi vetää omat mielipiteensä...


SurfSET Fitness Promo - The Rip Surfer X from SurfSET Fitness on Vimeo.

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Paleota marokkolaisittain, osa kolme

Jatkoin eilen marokkolaisten reseptien läpikäymistä (aiemmista kokeiluista kerroin täällä ja täällä).

Testasin kurpitsaa ja vaalenpunaisia salottisipuleja. Tosin kurpitsaongelmien vuoksi jouduin korvaamaan kurpitsan bataateilla ja perunalla.


Tein myös sitruunaisen jauhelihataginen, jota söimme kolmeen pekkaan kahdeksan hengen annoksen.

Meidän perhettä on kyllä siunattu hyvällä ruokahalulla (vai ovatko nuo keittokirjojen henkilömäärät ihan virheellisiä?).


Ihan uusi ruoka kannattaa aina tehdä lähestulkoon reseptin mukaan.  Seuraavalla kerralla voikin sitten säveltää itse, kun on oppinut uusia ruoanvalmistustapoja.

Eilen opin miten salottisipuleista, valkosipuleista ja manteleista voi tehdä ihanan höysteen (on käytössä sitten kurpitsaa tai ei) ja miten lihapullat voi keittää kypsiksi sitruunaisessa liemessä.

Odotan jo innolla seuraavaa kokkauskertaa!

lauantai 14. tammikuuta 2012

Marokkolaiset kurpitsat

Jatkan samalla marokkolaisella linjalla kuin eilenkin. Tämä resepti on suoraan kirjasta Marokkolainen keittiö. Kurpitsoihin käytettävä maustetahna oli niin hyvää, että nuolin sekä kulhon että sormeni.

Kirjassa tätä ehdotetaan tarjottavan lihan kanssa lisukkeena

Mausteiset kurpitsalohkot

2 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminansiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
1-2 tl kanelia
2 tl punaista chilijauhetta
karkeaa suolaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen kurpitsa siemenet poistettuna ja 6-8 lohkoon leikattuna

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jauha korianteri, juustokumina, fenkoli, kaneli ja chili sekä ripaus karkeaa suolaa huhmareessa. Lisää seokseen valkosipuli ja tilkka oliiviöljyä ja survo seos tahnaksi.

Hiero mausteseos kurpitsalohkojen pintaan ja aseta lohkot kuori alaspäin uunivuokaan tai -pannuun. Paista kurpitsalohkoja uunissa 35-40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Tarjoa kuumana.

perjantai 13. tammikuuta 2012

Marokkolainen lihapullapata

Olen aivan ihastunut kirjastosta lainaamaani kirjaan Marokkolainen keittiö (tekijä Ghillie Basan), jota hehkutin jo joskus aikaisemminkin.

Marokkolaista lihapullapataa olen tehnyt jo kahdesti. Maun lisäksi pidän tämän reseptin tarinasta: kirjan mukaan sitä tarjoillaan yleisesti marokkolaisilla bussiasemilla! Tämä resepti hemmottelee myös proteiininmäärällä, koska jauhelihan lisäksi padassa on reilusti kananmunaa.

Reseptissä tarvittavaa ihanan mausteista ras el hanout -mausteseosta voi yrittää etsiä etnisistä kaupoista. Minä ostin omani Hakaniemestä.


Marokkolainen lihapullapata

Tämä resepti on mukaeltu yllä mainitun kirjan reseptistä Bussiaseman muna-tomaattikefta.

400 g lampaanjauhelihaa
1 sipuli
1 rkl kookosjauhoa (voi jättää pois)
5 munaa
1 tl kanelia
voita
500 g tomaattimurskaa
1 tl hunajaa
1 tl ras el hanout -mausteseosta
suolaa
mustapippuria

Alkuperäisessä reseptissä on käytetty myös 1 nippu silopersiljaa ja 1 nippu korianteria. Käytä näitä, jos et pidä tuoreiden yrttien käyttämistä liian ökyilynä. Näitä voi myös yrittää korvata kuivatuilla yrteillä.

1. Pilko sipuli pieneksi silpuksi. Laita sipuli kulhoon. Lisää jauheliha, kaneli, kookosjauho, ripaus suolaa ja yksi kananmuna. Jos käytät persiljaa, lisää  se silputtuna joukkoon. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja tee sen jälkeen taikinasta pullia
2. Laita pannulle nokare voita. Kun voi on sulanut, lisää pannulle pullat. Paista pullat kypsiksi (ei kuitenkaan tarvi liioitella, sillä pullat jatkavat paistumistaan vielä myöhemmissä vaiheissa).
3. Lisää pannulle tomaattimurska. Sekoita tomaattimurskaan ras el hanout, hunaja, hiukan suolaa ja pippuria. Lisää joukkoon myös korianteri, jos käytät sitä.
4. Anna kastikkeen ja pullien maustua jonkin aikaa.
5. Kotvasen kuluttua tee pullien väleihin rakoja ja riko niihin kananmunat. Laita kansi pannun päälle ja hauduta kananmunat kypsiksi.

Ensimmäisellä kerralla tein pullat pannussa, johon ei ollut kantta. Kananmunien kypsymisessä kesti ikuisuus, mutta toisaalta tomaattikastike oli maustunut sillä aikaa aivan taivaalliseksi. Toisella kertaa pannun päällä oli kansi ja kananmunat kypsyivät yhdessä hujauksessa. Tällä tavalla kypsytetyistä kananmunista tulee todella herkullisia.

Ensimmäisellä kerralla pata tuli syötyä riisin kanssa (keittokirjan mukaan tämä ruokalajin kanssa ei kuulu syödä riisiä, vaan pelkästään leipää).


Toisella kerralla keitin ensin pari perunaa ja porkkanaa ja yhdistin ne sitten pullien kypsyttyä tomaattikastikkeeseen. Kananmunille riitti juuri ja juuri tilaa pannulla. Aivan mainio paleoruoka, kun höttöhiilaria ei tarvitse olla ollenkaan.

torstai 12. tammikuuta 2012

Kylmä kahvi kaunistaa

Jäikö aamukahvista ylimääräinen tilkka? Nauti se iltapäivällä jälkiruoan muodossa. 

Mokkamousse

0,75 dl kylmää kahvia
1 avokado
2 rkl kaakaojauhetta tai carobia (tai 50/50)
1 rkl kookosöljyä
1 rkl chiasiemeniä tai chiasiemenjauhetta
vaniljaa
(jos tarvitset makeutusta, lisää hiukan hunajaa, agavesiirappia tai puolikas banaani)

Sekoita kaikki ainekset blenderissä. Anna kylmetä hetki jääkaapissa.


Kokeellisessa keittiössä valmistui tänään myös tämän näköinen uunimunakas:


Nimesin munakkaan Lapinmiehen etelänreissuksi, sillä pohjoisesta tuli mukaan riistakäristystä, kaskinauriita ja porkkanaa. Etelempää käytiin sitten hakemassa pak choi, jonka ennakkoluulottomasti blendasin kananmunien joukkoon. Munakasseos sai siitä vaahtomaisen rakenteen ja kauniin värin.

tiistai 10. tammikuuta 2012

Kiinalaista pestoa... tai jotain sinnepäin

Italiaiselle pesto on aina pesto. Mutta meitä suomalaisia eivät kahlehdi vuosisatojen pestoperinteet, joten me voimme soveltaa vapaasti! Veli kertoi eilen tehneensä persiljapestoa. Persiljapestoon tuli persiljaa, pähkinöitä, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria.

No piti minunkin sitten tänään tehdä oma versioni pestoliinista (lanseeraan uuden sanan pestoliini kuvaamaan pestomaista tuotetta, joka ei ole tehty basilikasta).

Kaikki pestoliinin ainekset sekoitetaan tehosekoittimessa tai blenderissä. Pointtina ei niinkään ole juuri tämän reseptin käyttäminen, vaan se ymmärrys, että pestoa voi tehdä myös kotona. Ja vaikka ei käyttäisi maitotuotteita. Ja vaikka kotona ei olisikaan basilikaa. Kunhan ei omista italialaista verenperintöä.

Kiinankaalipestoliini

kiinankaalia
pinjansiemeniä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
aurinkokuivattuja tomaatteja
muutama uunissa paahdettu valkosipulinkynsi
ripaus oluthiivaa

Paleoateria: savustettua lohta, höyrytettyä parsakaalia, bataattiranskalaisia ja nokare pestoliinia.

maanantai 9. tammikuuta 2012

Seikkailijan siikasalaatti ja sushimainen smoothie

Vaikka otsikosta niin ehkä voisi päätellä, ei, en laittanut smoothieen kalaa. Ihan vain inkivääriä, ja ainakin minulle siitä tulee hyvin sushimainen makuelämys. Siikasalaatti on seikkailijan siksi, että eri aineksia yhdisteltiin reippaan rohkeasti ja tulos oli siksi vallan mainio. Valitettavasti seikkailija oli niin nälkäinen, että salaatti ei ollut kovinkaan kuvauskelpoinen.

Siikasalaatin inspiraationa oli anopin siikasalaattibravuuri. Koska minulla ei ollut käytettävissäni tarkkaa reseptiä eikä kaikkia aineksia, tästä versiosta tuli vähän villi. Alkuperäisessä reseptissä ei ole avokadoa eikä Pirteitä porkkanoita. Siinä sen sijaan on kananmunaa ja suolakurkkua. Suolakurkun hapokkuuden korvasivat kuitenkin nuo Pirteät porkkanat, joka on meidän perheelle melko uusi tuttavuus. Tuote löytyy hapankaalihyllystä ja on noussut meidän uudeksi suosikiksi.


Seikkailijan siikasalaatti

1 ruukullinen lehtisalaattia
puolet isosta savusiiasta
1 omena
persiljaa
1 avokado
puolikas kurkku
puolet Pirteät porkkanat -maitohappovalmisterasiasta
suolaa, pippuria, öljyä, viinietikkaa

1. Pese ja pilko salaatti ja laita se kulhoon.
2. Silppua salaatin joukkoon persiljaa.
3. Pilko kurkku, avokado ja omena ja lisää ne joukkoon. Sekoita.
4. Lisää joukkoon Pirteät porkkanat.
5. Mausta salaatti suolalla, pippurilla, öljyllä ja viinietikalla. Sekoita.
6. Poista siiasta ruodot. Pilko kala sopiviksi paloiksi ja lisää ne salaatin joukkoon.
7. Sekoita ja tarkista maku.

Sushi in a cup -smoothie

1 porkkana
1 omena
pätkä inkivääriä
pari sellerin vartta
puolet persiljanipusta
vettä

Kuori porkkana ja inkivääri. Pilko kaikki ainekset, laita blenderiin ja lisää vettä tarpeen mukaan. Tästä määrästä tulee kaksi isoa lasillista.

Viikonloppuruokaa: vuoden ensimmäiset aamiaiset

Vuoden alussa mässäilystä on saanut tarpeekseen ja sitä kaipaa rehellistä ruokaa. Puhtaita makua, parantavia raaka-aineita.

Vaikkapa salaattia, jossa on kukkakaalia, porkkanaa sekä auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä. Mehua omenasta, porkkanasta ja inkivääristä.


Rosmariinimausteisia herkkusieniä ja sipulia.


Kirsikkatomaateilla ja persiljalla maustettua munakasta.


Puolison pätkäpaaston ja salitreenin jälkeen nauttimaa riisiannosta.



Vuotta on vielä monta päivää jäljellä. Monta viikonloppuaamiaista edessä. Mitä sinun unelma-aamiaiseesi kuuluisi?

Minun herkkuhetkeni koitti eilen. Kylmäsavulohta, hyvää juustoa, salaattia sekä porkkana- ja kurkkutikkuja dippikastikkeella.

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Kaakao kaakaona - tai ripauksella chiliä

Vuoden kylmin päivä ja sunnuntai. Tekee vain mieli maata peiton alla ja lukea kirjaa.

Lyhyen kävelyn jälkeen maistui kuitenkin kaakao. Kuumaa, tulista, pehmeää ja lämmintä.

Kylmän illan kaakao kahdelle

puolikas kuivattu chili murskattuna
teelusikallinen kookosöljyä
kardemummaa
vaniljaa
5 teelusikallista kaakaojauhetta
puolisen litraa vettä

Laita kookosöljy kattilaan. Kun öljy on lämmennyt, lisää chili. Paistele chiliä hetki. Lisää sitten mausteet ja vesi sekä lopuksi kaakao.

Tuo pieni tujaus kookosöljyä tekee terää vesipohjaiselle kaakaolle.

Tätä voi nauttia vaikka silloin, kun hellalla porisee padallinen parantavaa lihalientä.

perjantai 6. tammikuuta 2012

Let's dance!

Tutkimuksen mukaan tanssiminen tekee ihmisistä fiksumpia. Tai ainakin hidastaa dementian puhkeamista.

Sen lisäksi tanssiminen vähentää stressiä.

Tanssimiseen ei tarvita  paria, ei välttämättä edes musiikkia. Liike ja rytmi löytyvät sisältä.

Ja sitten vain menoksi!

torstai 5. tammikuuta 2012

Muistin avuksi

Vuoden alussa moni varmasti katselee uudelleen ruokavaliotaan. Itsekin yritän ottaa vähän tiukemman otteen paleoon ja ainakin nyt näin neljän päivän kokemuksella tuo on onnistunut... Tiukka paleointi vaatisi kuitenkin sen, että luopuisin edullisesta työpaikan tarjoamasta ruokailusta ja alkaisin itse tehdä eväät. Tällä hetkellä laiskuus kuitenkin voittaa ja valikoin töissä seisovan pöydän parhaimmat palat.

Koska uudet ruokatottumukset ovat nyt kaikkien huulilla (heh, heh), ajattelin jakaa pari netin syövereistä löytämääni vinkkiä.

Tiedättekö sen mustan aukon, johon joskus joutuu, kun miettii mitä ruokaa sitä laittaisi? Minulla se ainakin nykyään menee usein siihen, että kaupasta ei tartu mitään muuta mukaan kuin jauhelihapaketteja, kananmunia ja HeVi-osaston tuotteita. Ei siinä mitään, mutta vaihtelu voisi virkistää. Peas and Thank You -blogissa löydettiin keino tuon ruokadementian kukistamiseen: eri ateriavaihtoehdot kannattaa kirjoittaa ylös. Näin muistaa, mitä kaikkia erilaisia aamupala- tai illallisvaihtoehtoja sitä onkaan.


Anthropologie-nettikaupasta puolestaan löytyisi kauppalistan tekemistä helpottavia välineitä (ehkäpä paremmalla ajalla näistä voisi tehdä suomenkieliset ja paleoon paremmin sopivat versiot):


Mutta nyt tämä tyttö lopettaa nettisurffaamisen ja käy opiskelujen kimppuun!

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Proteiinia! Taas! Ja aina!

Olen aiemmin kirjoittanut blogiin oman proteiinipatukkareseptini. Viime aikoina patukoita ei ole tullut tehtyä, mutta siihen voi nyt tulla muutos: bongasin niin hyvännäköisen reseptin, että taitaa olla pakko kokeilla. Tässä linkki Proteinpow(d)er!-blogin reseptiin dark chocolate peanut butter bars.
Koska maapähkinät eivät ole paleota, voi olla että käytän maapähkinöiden sijaan hasselpähkinöitä.

Maapähkinöistä (tai pähkinättömyydestä) puheen ollen, haaviini tarttui toinenkin hyvänoloinen resepti: The domestic man -blogin maapähkinätön satay-kastike. Tätä on ainakin pakko kokeilla! Ja tämän kanssa voisi testata samaisesta blogista löytynyttä ideaa käyttää itämaisten ruokien kyytipoikana riisin sijasta kukkakaalia.

Kulta, saisinko tänään satayta?

tiistai 3. tammikuuta 2012

Vanhaa musiikkia uudelle vuodelle

Työmatkalla minut valtasi halu kuunnella Krishna Dasia. Onneksi on YouTube, ja pystyin toteuttamaan toiveeni työpaikalla.

Tässä teillekin rakkautta:

sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Hämmentyneenä uuden edessä

Ehkä vuoden alussa pitäisi puhkua uutta intoa, mutta minä olen jotenkin hiljentynyt sisäänpäin.

Vuoden viimeisen viikon olin lomalla, mutta viikko oli silti yhtä hulinaa ja mentiin kaupungista toiseen. Uudenvuodenaatto tuli jotenkin yllätyksenä enkä ehtinyt valmistella suuria lupauksia vuodelle 2012. Lupaukseni ehkä onkin, että ei enää mitään lupauksia. Haluan vain olla ja nauttia.

Töitä tulee tehtyä joka tapauksessa, ja opiskelut etenevät omalla painollaan. Luultavasti saan toiset kandin paperit käteen tämän vuoden aikana. Työ- ja opiskelutavoitteita ei tarvitse erikseen uudenvuodenlupauksilla itselleen varmistella.

Uudenvuodenlupaukset liittyvätkin useimmiten liikuntaan, ravintoon ja ulkonäköön. Jotenkin olen siinä pisteessä, että en enää välittäisi näistä asioista stressata. Joo, ruokavalion paleoaste laski kuin lehmän häntä mitä pidemmälle vuotta 2011 mentiin. Hyvää salitreeniä ylläpidin kuitenkin läpi koko vuoden, ja siihen olen tyytyväinen. Vuonna 2011 en myöskään antanut pelkojeni estää minua puuhailemasta uusia asioita. Kokeilin jääkiipeilyä, jalkapalloa, reggaetonia, kuubalaista afrotanssia ja vesijuoksua. Olen saavutuksiini tyytyväinen.

Mitä uutta tuo mukanaan vuosi 2012? Varmasti vaikka mitä! Aion olla avoimin mielin ja avoimin silmin. Otan vastaan sen, mitä eteen tulee. Toivottavasti se ei kuitenkaan ole maailmanloppu!

Hip ja hei uudelle vuodelle!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...