maanantai 6. elokuuta 2012

Palstan antimia & lomalle lomps

Blogi hiljenee hetkeksi, koska seuraavat kolme viikkoa lomailen kokonaan ilman nettiä.


Kuvissa palstan satoa tältä vuodelta: salaatti omista salaatinlehdistä, sipulista ja porkkanasta sekä marjakimara kookos-rommihileellä.



sunnuntai 5. elokuuta 2012

Peruna-tattaririeska

Kutsuako tätä nyt sitten leiväksi, rieskaksi vai perunapiirakaksi? Joka tapauksessa hyvää on, ja gluteenittoman puolison mielestä tyydyttää täysin karjalanpiirakkahimot. Näissä leivissä on rapea kuori, mutta ne ovat sisältä pehmeitä.

Kaikki rieskaan tarvittavat määrät ovat vähän summamutikoita. Olen tehnyt tätä leipää useita kertoja mittailematta aineita, ja lopputulos on aina ollut onnistunut. Mitä enemmän perunaa, sitä enemmän perunan makua. Kertaakaan ei ole tapahtunut mitään fiaskoa - siis sellaista, että leipä ei olisi irronnut pellistä tai muuta vastaavaa. Koostumusongelmia ei ole ollut, vaikka yhdessä versiossa käytin perunoiden sijaan kermaan tehtyä kukkakaalimuusia! Tehosekoittimessa surautettu liotettu tattari pysyy paistettaessa niin hyvin kasassa, että taikinan sitomiseen ei tarvita kananmunaa, niin kuin useissa muissa leipäresepteissäni.

Peruna-tattaririeska

n. 700 g perunaa
n. 1 dl perunoiden keitinvettä (jos keitinvesi ei ole tallessa, käytä tavallista vettä)
n. 1 tl suolaa
n. 1,5 dl tattarisuurimoita liotettuna (liotessaan määrä tuplaantuu, eli liotettuja suurimoita on n. 3 dl)
n. 3 rkl oliiviöljyä tai voisulaa

Edellisenä päivänä:
  1. Huuhdo tattarisuurimot ja laita ne likoamaan yön yli.
  2. Keitä perunat ja ota pari desiä keitinvettä talteen.
Leipomispäivänä:
  1. Huuhdo tattarisuurimot hyvin. Laita tattarisuurimot, desi keitinvettä, puolet perunoista ja hiukan suolaa tehosekoittimeen ja surauta aineet tasaiseksi puuroksi. Koostumuksen tulisi olla suurinpiirtein samanlainen kuin kaurapuurossa. Jos seos on liian paksua, lisää vettä.
  2. Lisää loput perunat, oliiviöljy tai voisula ja tarvittaessa myös vettä. Syy siihen, miksi en laita kaikkia perunoita kerralla, on se, että haluan taikinaan jäävän hiukan perunapalasia. Jos kaikki perunat lisää heti alussa, tulee seoksesta todella tasainen. Niinkin voi tietenkin halutessaan tehdä.
  3. Kun kaikki perunat ovat rikkoutuneet ja taikinan koostumus on sopivan puuromainen, tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa.
  4. Tiputtele taikinaa lusikalla kasoiksi leivinpaperille. Levitä kasoja niin, että leivät ovat karjalanpiirakoiden kokoisia.
  5. Paista 225 asteessa, kunnes leivät saavat väriä pintaansa (noin 10 minuuttia). Ota pelti uunista, käännä leivät ja anna paistua vielä hetki.

lauantai 4. elokuuta 2012

Ravintolat, Porvoo: Bistro Sinne ja Pienen suklaatehtaan jäätelö

Heinäkuussa tuli käytyä kesäretkellä Porvoossa (ehkä ensi kesänä tulee vihdoin mentyä sinne pyörällä - tällä kertaa alla oli vielä automobiili).

Olimme varanneet brunssin Bistro Sinnestä. Sinnen brunssilla alkuruoka on buffetissa, ja alku- ja pääruoat tarjoillaan pöytään. Alkuruoat olivat yksinkertaista, mutta hyviä: silakkaa, lohta, mummon kurkkuja, caesar-salaattia. Raikasta ja perinteistä. Alkuruoat tarjoillaan keittiön edessä olevalta tiskiltä, joten alkuruokaa ottaessa voi ihailla muiden ruokailijoiden pääruokien valmistumista. Siinä kyllä herää ruokahalu väkisinkin!

Pääruoka tarjoiltiin pöytään ja valittavana oli kala- ja lihavaihtoehto. Minä otin paikallisen kalastajan päivän kalansaaliin. Ruoka oli kaunis ja kastike oli aivan fantastinen!

Jälkiruokana oli pieni pala raparperipiirakkaa. Sinällään ihan ok, mutta itse en enää kovin paljon lämpene kakkumaisille jälkkäreille. Tai ylipäänsä sille käytännölle, että brunssiin sisältyy "pakollinen" jälkiruoka. Itse tykkään enemmän siitä, että jälkiruoka on buffetissa ja sen saa ottaa tai olla ottamatta ja koostaa mielensä mukaan. Tai sitten ottaisin kakun sijaan mieluummin vaikka cappuccinon.

Jälkiruoan suurin heikkous oli oikeastaan se, että olimme jo Porvoossa pyöriessämme saaneet maistaa jotakin aivan fantastista: Pienen suklaatehtaan jäätelöä. Jos menette Porvooseen, syökää ehdottomasti purkillinen suklaatehtaan lakujäätelöä! Niin hyvää, että meinaa melkein kyynel tirahtaa!

Sinnelle annan pisteet lähiruoan käytöstä ja kauniista sisustuksesta. Ainoa miinus on ikkunasta avautuva maisema: rakennustyömaa. Jos siis menet Sinneen romanttiselle illalliselle, aseta puolisosi istumaan niin, että hän voi tuijotella vain syvälle silmiisi ja takaseinään.



perjantai 3. elokuuta 2012

Peltileipä tattarista

Viime viikkoina olen tutustunut tattariin. Tattari ei ole vilja eikä sisällä gluteenia, joten olen ajatellut sen olevan hyvä tapa lisätä hiilihydraattien määrää ruokavaliossa.

Testailen tällä hetkellä vähän omia tuntojani - sitä, miten hyvin kroppa sietää gluteenia, maitoa ja hiilihydraatteja. Vaikka niin kovin mielelläni eläisin pelkillä perunaleivoksilla ja punaviinillä, niin vaikuttaa siltä, että kroppa vaatii paleota. Nyt kun on taas kokenut hiilihydraattien aiheuttamaa verensokerinheilahtelua, tekee mieli palata häntä koipien välissä tiukkaan paleoon.

Tosin ensin lomailen Kreikassa, ilman minkäänlaisia ruokarajoituksia. Olen aika innoissani, sillä aikaisemmin olen lomaillut etelässä vain kasvissyöjänä, ja melko ronkelina sellaisena. Nyt olen kaikkiruokainen, joten tulee olemaan ihanaa saada testailla kaikkea!

*tuulettaa*

Niin, mutta siis takaisin tattariin ja niihin hiilihydraatteihin, joiden haluaisin olevan hyväksi minulle, mutta jotka eivät sitä ilmeisesti suurissa määrin ole.

Peltileipä tattarista

Tattarisuurimojen käyttäminen leivonnassa on äärimmäisen yksinkertaista.

  1. Pari desiä tattarisuurimoita huuhdellaan edellisenä iltana ja laitetaan likoamaan. Likoamisveteen voi laittaa vähän viinietikkaa tai sitruunaa, jos haluaa hifistellä.
  2. Seuraavana päivänä tattarisuurimot huuhdellaan hyvin. Sitten ne surautetaan tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tahnaksi. Lisätään suurimoiden joukkoon vähän vettä, jotta saadaan puuromainen koostumus, sekä hieman suolaa. Tarkistetaan maku.*
  3. Levitetään tattaripuuro pellille yhtenäiseksi levyksi ja paistetaan 225 asteessa.
  4. Kun leipä on saanut väriä, se voidaan kääntää, jotta se paistuisi tasaisesti.
* Tässä vaiheessa taikinaan voidaan lisätä esim. porkkanaraastetta, siemeniä tai keitettyjä perunoita. Osan suurimoista voi myös lisätä taikinaan myöhemmin, jolloin saadaan leipään enemmän purutuntumaa.




Liotettuja tattarinjyviä voi käyttää sellaisenaan myös tuorepuuroihin. Tällöin liotetut ja huuhdellut suurimot siis sekoitetaan yhdessä marjojen tai hedelmien kanssa. Tattari on siis aivan fantastinen lisä aamupalojen tarvikevarastoon!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...