sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Socca eli yksinkertainen kikherneleipä

Muistatteko kun pienenä leikittiin rikkinäistä puhelinta? Sama viestien vääristymisilmiö tapahtuu varmasti reseptiblogeissa, kun yksi kirjoittaa reseptin, toinen muokkaa sitä ja postaa oman versionsa - jota sitten puolestaan joku kolmas versioi. Kun resepti on vähän aikaa kiertänyt, se on jo täysin muuttanut muotoaan.

Tämä tuli mieleeni nyt, kun aion kirjoittaa blogiin soccan reseptin.

Olenko koskaan syönyt aitoa soccaa? En. Mutta olen netistä löytämäni reseptin perusteella tehnyt kaksi erilaista versiota, ja pitänyt molemmista. Kyseessä on nimittäin Ranskassa Nizzan alueella suosittu katu- tai pikaruoka.

Toisaalta – jos alkaa filosofoimaan ruoan syvintä olemusta, niin voi pohtia millä perusteella vaikka kategorioimme ruskean kastikkeen ruskeaksi kastikkeeksi (kuinka ruskeaa sen pitää olla?) tai onko pizza pizza, jos siinä ei ole pohjaa.

Soccan reseptin bongasin kai alunperin David Lebovitzin blogista. Tein sitä kesällä mökillä alkuperäisen reseptin mukaan paistaen sen uunissa kuumalla levyllä. Minulla ei kotona ole tarkoitukseen sopivaa levyä, joten resepti ei päässyt kotona kokkausrepertuaariin. Sitten eräänä iltana pohdiskelin mitä söisin kotiaamun aamupalaksi ja koin suuren ahaa-elämyksen: soccanhan voisi paistaa paistinpannulla! Ja niin syntyi tämä yksinkertaistettu socca.



Socca eli yksinkertainen kikherneleipä

Tästä määrästä tulee kaksi paistinpannun kokoista lettusta

1 dl kikhernejauhoa
1 dl vettä
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen

Vapaaehtoiset lisukkeet:
-        mustapippuria
-        rosmariinia
-        ohueksi suikaloituja kasviksia

Sekoita vesi ja jauhot haarukalla niin että jauhoon ei jää paakkuja. Lisää joukkoon suola ja mausteet (mustapippuri sopii kikhernejauhon makuun loistavasti). Anna taikinan levätä hetken ajan tai yön yli. Jos haluat, voit lisätä taikinaan ohueksi suikaloituja kasviksia.

Lämmitä paistinpannu kuumaksi. Lisää pannulle oliiviöljy. Kun öljy on kuumentunut, kaada pannulle puolet taikinasta. Kun toinen puoli on paistunut, käännä lettunen ympäri. Paista kypsäksi myös toiselta puolelta.

lauantai 29. syyskuuta 2012

Gluteenittomia jauhoja

Pitkään käytin leivonnassa vain hamppujauhoa ja erilaisia pähkinäjauhoja. Sitten aloin tekemään kokeiluja tattarilla (esim. peruna-tattaririeska). Nyt kaapissa on myös riisijauhoa, hirssijauhoa, tapiokaa ja kikhernejauhoa.

Tattari oli kyllä vuosien pähkinäjauhojakokeilujen jälkeen käänteentekevä. Tänäänkin aamupalapöydässä oli tattarileipää.

Näitä erikoisempia jauhoja saa jo monista tavallisista marketeista ainakin pääkaupunkiseudulla. Jos hinta on kriteerinä, kannattaa tarkistaa etnisten kauppojen valikoima. Tämän kolmikon ostin Vii Voanista.


Vasemmalla pienessä pussissa hirssijauhoa, takana oikealla jättipussi kikhernejauhoa ja edessä pussillinen tapiokaa. Koko setti maksoi alle viisi euroa.

torstai 27. syyskuuta 2012

Tunisialainen kasviskeitto

Tällä keitolla lähtee flunssa!



Tunisialainen kasviskeitto

2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli pieneksi pilkottuna
1 tl harissaa
1 tl paprikamaustetta
1 tl kuminansiemeniä
1 tl jauhettua korianteria
2 tomaattia pieneksi pilkottuna
3 valkosipulinkynttä murskattuina
1 selleri pieneksi pilkottuna
1 kesäkurpitsa pieneksi pilkottuna
8 dl vettä
puolikas sitruuna
suolaa, pippuria

1. Tee ensin esivalmistelut, eli pilko sipuli, tomaatit, valkosipuli, selleri ja kesäkurpitsa.
2. Laita pataan oliiviöljy. Kun öljy on kuumentunut, lisää pilkottu sipuli.
3. Kun sipuli on kuullottunut, lisää pataan mausteet. Sekoittele hetki.
4. Lisää sitten valkosipuli, selleri ja kesäkurpitsa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoittele kasviksia hetki, ja lisää sitten vesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi.
5. Anna padan porista miedolla lämmöllä. Kun kesäkurpitsa on kypsynyt, poista sitruunanpuolikkaasta kuori ja siemenet ja pilko se pieneksi. Lisää pilkottu sitruuna pataan.
6. Anna maustua viitisen minuuttia.
7. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
8. Laita keitto takaisin levylle ja tarkista maku. Kun maku on kohdillaan, keitto on valmis!

tiistai 25. syyskuuta 2012

Gluteeniton omenapiirakka

Kirjoitin eilen blogiin gluteenittoman kesäkurpitsa-suklaakakun reseptin, jota suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Koska reseptin kakkutaikina oli mielestäni niin mainio, testasin samaa pohjaa - tosin ilman suklaata, omenapiirakkaan. Ja omenapiirakasta tuli ihan jymymenestys! Pohja maistui ihan piparkakkutaikinalta!


Kun liotetut taatelit, kookosöljyn ja veden sekoittaa blenderissä kunnolla, muistuttaa tulos perinteisessä leivonnassa käytettävää sokeri-munavaahtoa. Kun joskus on aikaa, kehittelen varmasti tällaisia reseptejä enemmänkin.

Gluteeniton omenapiirakka

Love it, love it, love it!

3 tai neljä pientä omenaa
2 rkl kanelia

1 dl kookosjauhoa
1,75 dl hirssijauhoa
1,2 dl tapiokajauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl merisuolaa
1 tl kardemummaa
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2,5 dl taateleita
2,5 dl kiehuvaa vettä
3,5 dl kesäkurpitsaraastetta
3 rkl kookosöljyä

1. Laita kulhoon taatelit ja kookosöljy. Kaada päälle kiehuva vesi. Anna seoksen jäähtyä vähintään 10 minuuttia. Mitä kuivempia taatelit ovat, sitä kauemmin niiden kannattaa antaa liota.
2. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet.
3. Pilko omenat pieniksi paloiksi. Sekoita kaneli omenan paloihin.
4. Voitele kakkuvuoka ja kaada pohjalle omenan palat.
5. Laita taatelit ja liotusneste blenderiin. Sekoita tasaiseksi massaksi.
6. Lisää kesäkurpitsaraaste ja taatelimassa kuiviin aineisiin. Sekoita hyvin.
7. Kaada seos kakkuvuokaan omenoiden päälle. Paista 175 asteessa 40-55 minuuttia.
8. Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se tarjoiluastialle.

Itämainen lehtikaali-katkarapusalaatti

Eilen tein ihan vahingossa ihan tosihyvän pikku ruoan. Huomasin vahingon nimittäin tänään, kun söin ruoan jämät aamupalaksi ja salaatti oli ehtinyt kunnolla maustua. :)

Itämainen lehtikaali-katkarapusalaatti

Marinadi:
- sesamöljyä
- hienonnettua inkivääriä
- hienonnettua valkosipulia
- hienonnettua chiliä tai sambal oelekia
- sesamöljyä
- soijakastiketta

Muut ainekset:
- sulatettuja pakastekatkarapuja
- lehtikaalia
- keitettyä riisiä (voi jättää pois)

1. Yhdistä marinadin ainekset.
2. Poista lehtikaalista ruodot. Silppua lehdet saksilla hienoksi silpuksi.
3. Hiero marinadia lehtikaaliin muutaman minuutin ajan, niin että lehdet pehmenevät.
4. Yhdistä lehtikaaliin katkaravut ja halutessasi myös hiukan keitettyä, jäähtynyttä riisiä.
5. Anna maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia.

maanantai 24. syyskuuta 2012

Gluteeniton kesäkurpitsa-suklaakakku

Kesäkurpitsaa ja suklaata! Mikäs sen parempi yhdistelmä? No joo, ei ehkä ihan match made in heaven, mutta kakussa näiden pariuttaminen sujuu. Ihan vain siitä syystä, että kesäkurpitsa ei maistu kakussa ollenkaan, vaan tuo siihen mutakakkumaista pehmeyttä.

Tämä resepti on alkuperäiseltä nimeltään Date Sweetened Zucchini Fudge Cake ja se on peräisin Hope for Healing -nimisestä blogista. Kirjoitan tähän reseptin suomeksi ja desin mittoja käyttäen, sillä siitä saattaa olla jollekin apua. Aloittaville blogikokeilla tosin voisin sanoa vinkiksi, että jos seurailee paljon jenkkiblogeja, kannattaa ehkä ostaa itselleen jenkkitilavuuksia mittaavat välineet. Kannattaa myös tarkistaa keittiössä jo olemassa olevat välineet: useissa desin mitoissa näkyy mitat sekä deseissä että kupeissa.

Tähän reseptiin tulee tummaa suklaata, joten käyttämäsi suklaa määrää sen, onko kakku kokonaan ilman valkoista sokeria. Luulen kuitenkin, että suklaan voi myös jättää pois. Tällöin tietenkään kakku ei ole yhtä suklainen, mutta kuitenkin makoisa. Päätä itse. Olen samaa pohjareseptiä käyttäen – mutta ilman suklaata – tehnyt myös omenapiirakan.

Jos reseptiä noudattaa, niin tuloksena on jonkin verran terveellisempi mutakakku.

Gluteeniton kesäkurpitsa-suklaakakku

0,75 dl (1/3 kuppia) kaakaojauhoa
0,75 dl (1/3 kuppia) kookosjauhoa
1,2 dl (1/2 kuppia) hirssijauhoa
1,2 dl (1/2 kuppia) tapiokajauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl leivinsoodaa
0,5 tl merisuolaa
0,5 tl kanelia
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2,5 dl taateleita
2,5 dl kiehuvaa vettä
58–87 grammaa tummaa suklaata
3,5 dl kesäkurpitsaraastetta
3 rkl kookosöljyä

1. Laita kulhoon taatelit, kookosöljy ja tumma suklaa. Kaada päälle kiehuva vesi. Anna seoksen jäähtyä vähintään 10 minuuttia. Mitä kuivempia taatelit ovat, sitä kauemmin niiden kannattaa antaa liota.
2. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet.
3. Laita taatelit ja suklaaneste blenderiin. Sekoita tasaiseksi massaksi. Hillitse itseäsi, että et söisi kaikkea massaa heti!
4. Lisää kesäkurpitsaraaste ja suklaamassa kuiviin aineisiin. Sekoita hyvin.
5. Kaada kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 40-55 minuuttia.

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Oliiveilla maustetut kanankoivet riisipedillä

Katkaisen kuivan blogikauteni kanareseptillä. Kana ei ole kuulunut ruokavaliooni kovinkaan kauaa – ensin olin pitkään kasvissyöjä, ja sitten kun aloin syömään lihaa, välttelin kananlihan syömistä. Osittain syy oli kaiketi eettinen, enkä ole mitenkään ylpeä siitä, että tämän reseptin kehittelyssä käyttämäni kana (tai oikeastaan kukonpoika) ei ole nähnyt maailmaa sellaisena, kuin kanan kuuluisi.

Kävimme kesällä pariin otteeseen Haltialan tilalla, jossa mielenkiintoisimmiksi eläimiksi paljastuivat kanat. Oli kiva katsella kanoja, jotka saivat elää mukavaa kananelämää isossa ulkoaitauksessa. Yksi kana kaivoi itselleen kuoppaa antaumuksella ja toinen yritti lusmuillen päästä osalliseksi valmiiksi kaivetusta kuopasta. Kukko tepasteli ympäriinsä ylväänä. Loput kanat eivät olleet ollenkaan kiinnostuneita kuoppadraamasta. Mielenkiintoisia tyyppejä nuo kanat, kuten me kaikki.

Mutta niin, silti noiden otusten lajitovereiden koivet päätyivät tänään pataan.

Oliiveilla maustetut kanankoivet riisipedillä
  • hiukan oliiviöljyä tai voita
  • 2 dl puuroriisiä
  • kuivattua tai tuoretta timjamia
  • 5,5 dl vettä
  • 1,5 tl harissaa
  • 15 oliivia
  • 5–10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 2 tomaattia lohkoina
  • 700 g kanan- tai kukonpojankoipia
 

















1. Voitele vuoka oliiviöljyllä tai voilla.
2. Kaada puuroriisi tasaisesti vuokaan.
3. Asettele riisin päälle kuivattuja tai tuoreita timjamin oksia, ja lisää sitten niiden päälle kanankoivet. Asettele myös tomaattilohkot riisipedille.
4. Silppua oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit.
5. Sekoita veteen harissa, oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. Kaada neste kanankoipien päälle.
6. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan.

Olimme aika innoissamme tästä ruoasta, koska arjessa on melko mukavaa, kun koko ruoka kypsyy yhdessä astiassa, eikä välillä tarvitse sekoitella tai lisätä aineksia. Kun ainekset on laitettu pataan, ei tarvitse muuta kuin odottaa. Lisäksi tätä riisien ja kanankoipien yhdistelmää voi maustaa juuri sillä tavalla kuin haluaa, tai niillä mausteilla, jota kaapissa sattuu olemaan. Kunhan riisin ja nesteen määrän pitää samana, kokeilujen pitäisi onnistua. Ehkä sekoitamme ensi kerralla nesteeseen soijakastiketta ja inkivääriä. Tai sitten käytämme kookosmaitoa ja thaimaalaisia mausteita. Tai ehkä otamme käyttöömme garam masalan, ja siirrymme intialaisen ruoan maailmaan. Kerron näistä sitten myöhemmin!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...