keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

31 vuotta kestänyt ravintotutkimus

Hei! Luin yhdestä blogista tosi hyvästä ravintotutkimuksesta. Blogin nimi taisi olla Napapilvi ja se tutkimus oli kestänyt 31 vuotta! Tosi monipuolinen tutkimus, jossa oli kokeiltu kaikenlaista yhdellä koehenkilöllä veganismista lihapainotteiseen ravintoon. Välillä oli syöty pelkkää pullaa, välillä ei viljaa ollenkaan. Jossain vaiheessa testattiin maitotuotteiden välttämistä, ja kerran koehenkilö jätti pois tuotteet, joissa oli hiivaa. 

Niin. Se on minun henkilökohtainen kokeeni. Tämä kroppa on minun kroppani. Se ei ole samanlainen kuin sinun kroppasi (muistatteko vielä No man can be a rule for another -postaukseni?). Tämä 'tutkimus' tuli mieleeni, kun luin Michael Ruhlmanin postauksen, jossa kehotettiin ajattelemaan itse. Tässä vapaa käännös muutamista postauksen kappaleista:
Amerikkalaiset tuntuvat ajattelevan, että vastaukset siihen, mitä kuuluu syödä voi löytää uutisista, tutkimuksista tai lääkäriltä [...]. Minua kiinnostavat tutkimustulokset ovat ne, jotka saan syötyäni jotakin. Tuntuuko minusta hyvältä, kun olen syönyt kanaa kastikkeen, perunamuusin ja paistettujen ruusukaalien kera? Kyllä. Entä kun olen syönyt pussillisen sipsejä. Ei. Mitä se tarkoittaa? Mieti sitä. Mieti. Tuntuuko sinusta liikunnan jälkeen hyvältä? Kyllä, koska se on sinulle hyväksi. Vaihtoehtoisesti voit metsästää tietoa verkon syövereistä, jos haluat löytää Totuuden. Ole hyvä ja mene lukemaan. Tai katso uutisista, mitä uusia tutkimustuloksia on löydetty.

Osa ongelmaa on elämän pituutta - ei sen laatua - koskeva pakkomielteemme. Miksei tavoitteenamme voi olla hyvä eikä pitkä? [...]
Pahoittelen, mutta olen täynnä tutkimuksia, jotka kertovat minulle miten elää ja sellaisia tai tällaisia uusia ruokavalioita, jotka lupaavat laihduttaa minua kilokaupalla ja lisätä elämääni lukemattomia Sound of Music -vuosia. Luulen, että ihmiset eivät oikeastaan halua elää pidempään - luulen että ihmiset haluavat olla onnellisempia, enemmän sinut itsensä kanssa, herätä iloisina eivätkä pelokkaina, tuntea itsensä päivän päätteksi tyytyväisiksi eivätkä pettyneiksi. South Beach -dieetti ei saa näitä asioita aikaan.
Tämä ajatus on kieltämättä tullut minullekin mieleen, kun kuulen erinäisiä tutkimustuloksia terveyden (joka näissä tutkimuksissa on usein yhtä kuin laihtuminen) tavoittelusta. Jos terveyden tavoittelu tarkoittaa kärvistelyä, haluaako sitä todellakin pitkän elämän? 90 vuotta kärvistelyä vai 80 vuotta nautiskelua? En siis todellakaan tarkoita nautiskelulla sipsipussien syömistä (jos ymmärsit asian näin, niin lue edellä oleva lainaus uudelleen), vaan sitä, että syömisestä ei tehdä tiedettä. Omaa kroppaa voi toki kuulostella (esimerkiksi hormoniongelmat kertovat, että valitsemasi tie ei ole oikea), mutta elämässä tärkeää on myös nauttiminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...