lauantai 9. maaliskuuta 2013

Sinun totuutesi, minun totuuteni

Törmäsin Facebookissa päivitykseen, jossa yksi terveysalan ihminen päivitteli fitnessmaailmasta tutun Jutta Gustafsbergin laihdutusvinkkiä. Kyseinen vinkki oli julkaistu iltapäivälehdessä ja käsitteli sitä, miten laihduttajan kannattaisi kasata voileipä.

Minua ei hätkähdyttänyt Jutta, ei voileipä, ei iltapäivälehden konteksti. Vaan se, että Facebook-päivitys keräsi heti liudan Juttaa ja hänen näkökulmaansa (eli "perinteistä" laihdutustietoutta) dissaavia kommentteja. Kun Jutta teki yhdessä puheenvuorossa niin monta kardinaalivirhettä. Suositteli LEIPÄÄ ja VÄHÄRASVAISIA tuotteita, ehkä jotain EINESTÄKIN. Jutan suosituksia taidettiin kommenteissa kutsua THL-propagandaksi.

Voi teitä arjen ravintoguruja, jotka tiedätte kaiken muita paremmin. Teidän tapanne on se ainoa oikea. Kaikki aikaisemmat ajatukset ovat olleet vääriä ja kaikki eri asioihin uskovat ovat väärässä. Teidän tapanne sopii kaikille, kaikissa tilanteissa, kaikkialla.

Voisiko hyvän terveyden salaisuus sittenkin olla jossain muualla kuin tiukan dogmaattisessa ajattelussa, joka jakaa asiat kiellettyihin ja sallittuihin? Ihminen on niin monimutkainen yhtälö, ettei voi ottaa vain yhtä komponenttia - on se sitten hiilihydraattien, liikunnan tai unen määrä - ja ratkaista terveyspalapeliä sen avulla.

Tämä Ross Enamaitin Facebook-päivityksestä bongaamani lainaus sisältää parhaat terveysneuvot yhdessä sievässä paketissa:

"Take exercise every day, in the open air if possible, and make it a recreation, not merely a duty. Eat wholesome food. Drink pure water. Let your house and room be well ventilated. Take time enough for sleep. Do not worry. Watch yourself, but not too closely, to find what exercise, air, diet, and so on, agrees with you. No man can be a rule for another.” - James Freeman Clarke (from his book, Self-Culture: Physical, Intellectual, Moral, and Spiritual, written in 1880)

No man can be a rule for another.

"Totuutta" ei välttämättä ole olemassa ollenkaan.

2 kommenttia:

  1. Tykkään kovasti tuosta No man -jutusta. Todella tiiviisti ilmaistuna tärkeä asia. Mahtavaa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...