perjantai 8. maaliskuuta 2013

Viimeinen paleopostaus?

Olen tässä blogissa kirjoitellut paleoruokavaliion liittyviä reseptejä ja ajatuksia. Jossain vaiheessa kuitenkin luovuin paleosta, enkä voisi olla valintaani tyytyväisempi. Totuus on, että paleo yhdistettynä pätkäpaastoiluun teki hormonitoiminnalleni aivan käsittämättömän karhunpalveluksen. Kun nyt katson menneisyteen, tunnen olleeni täysin aivopesty.

Asia alkoi valkenemaan sen jälkeen, kun palasin Kreikasta kesälomalta.

Kreikka = hyvät raaka-aineet + oliiviöljy + aterioista nauttiminen + auringonpaiste

Ruokakaapit kotona = käsittämättömiä, merten takaa raahattuja raaka-aineita, joiden nimiä mummoni ei oppisi koskaan lausumaan + ravintolisiä + kummallisia feikkiainesosia kakkujen ja leipien leipomiseen.

Mieleeni nousi vuosien dieettipropagandan jälkeen erinäisiä kysymyksiä. Eikö sitä vaan voisi syödä leipää, kun sitä on 25 vuotta elämästään syönyt? Onko se nyt sitten kivaa olla niin ruokavammainen, että kantaa aina mukana omia eväitä? Entä se, että syyttää kehoaan sen esittämästä luonnollisesta näläntunteesta, koska on lukenut jostakin, että päivässä kannattaa syödä vain kerran tai kaksi? Tai jos näen jatkuvasti pulla-aiheisia unia, voisiko se tarkoittaa, että kroppani tarvitsee lisää hiilareita koneeseen?

En ole ainoa, joka on uponnut netistä ja muualta mediasta tulvivan ruokavaliopropagandan suohon. Terveyden tavoittelu voi muodostua sairaaksi addiktioksi. Hyvä tiivistys siitä, mikä on terveellistä ajattelua ja mikä ei, löytyy Go Kaleon blogipostauksesta, jonka olen suomentanut tiivistäen alle:
Terveellinen dieettisi on muuttunut epäterveelliseksi ajatteluksi, jos:
  1. Pilkkaat ihmisiä, joiden ruokavalinnat eroavat omistasi.
  2. Käytät kallisarvoista aikaasi riitelemällä erinäisissä blogeissa ravintoasioista.
  3. Olet jättänyt ruokavaliostasi pois ruokia, joista nautit ja joille et ole allerginen, koska gurusi mukaan ne eivät ole optimaalisia.
  4. Koet stressiä, häpeää tai syyllisyyttä, kun syöt tai haluat syödä jotakin, mikä on kiellettyä ruokavaliossasi.
  5. Olet kritisoinut perheesi tai ystäviesi ruokavaliota sillä seurauksella, että ette enää vietä aikaa yhdessä.
  6. Uskot, että sinun tapasi syödä on optimaalisin ihmisten ruokavalio, ja eri tavalla syövät ihmiset eivät vielä ole kuulleet tai ymmärtäneet totuutta.
  7. Ruokavalio on se terveellisen elämän tukipilari, johon tarraat kiinni. Ruokavalio menee ajatuksissasi säännöllisen liikunnan, kunnon yöunien, stressin hallinnan ja ulkoilun edelle.
  8. Uskot, että syömällä oikein kaikki terveysongelmasi katoavat, ja että jos jollakulla on terveysongelmia, niiden taustalla on väärä ruokavalio.
  9. Uskot, että länsimainen lääketiede on itse piru, koska gurusi sanoo niin.
  10. Vaikka ruokavaliosi ei tuota haluttuja tuloksia, jatkat sen parissa, koska olet uskotellut, että millään muulla tavalla ei voi syödä.
Minä olen syyllistynyt yllä mainituista kohdista kaikkiin. Näin jälkeenpäin ajatellen tuo tuntuu ihan käsittämättömältä. Varsinkin, kun käsitän kuinka paljon hallaa olen itselleni aiheuttanut sillä, että yritin sovittaa päivittäistä ruokarytmiäni ja ruokavalintojani sellaiseen muottiin, joka ei sovi minulle ollenkaan.

Sen jälkeen kun nuo omien ajatusten silmälaput saa pois silmiltään, on elämä aika paljon mukavampaa. Olisi hirveän mukavaa olla aina oikeassa, ja olla juuri ihminen, joka on löytänyt  juuri sen oikean tien. Mutta tuskinpa sellaista maailman optimaalisinta tietä on edes olemassa, sillä se mikä sopii yhdelle, ei sovi kaikille. So...

LIVE AND LET LIVE!

Tämän postauksen tarkoituksena ei ole dissata paleota tai mitään muutakaan ruokavaliota, jolle on lyöty jokin nimilappu kaulaan. Haluan vain sanoa, että nettimaailmassa on äärimmäisen helppo eksyytyä kaikukammiomaiseen yhteisöön, jossa luodaan konsensus omien ajatusten oikeellisuudesta ja dissataan muita. Tällaisia yhteisöjä on ruoan ja lukuisten muiden asioiden ympärillä.

Huomaa, että elämä on tässä ja nyt. Ja mitä ruokavalioihin ja liikuntaan tulee: kuuntele itseäsi. Älä sodi itseäsi vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...