tiistai 29. tammikuuta 2013

Vietnamilaiset letut

Tämän vietnamilaisten lettujen reseptin olen napannut netistä vuosia sitten. Löytämäni resepti oli saattanut erkaantua aidosta vietnamilaisista reseptistä, ja minun reseptini on kirinyt yhä kauemmas. En ole syönyt aitoa vietnamilaista ruokaa saatikka käynyt Vietnamista, joten minulla ei ole haisuakaan millaisia näiden lettujen pitäisi olla.

Minusta ne ovat kuitenkin täydellisiä juuri näin.

Taikinaan tulee mungpavun puolikkaita, joiden täytyy antaa liota pari tuntia. Vähän ennakkosuunnittelua siis vaaditaan. Kun pavut ovat lionneet, niihin yhdistetään muut taikinan aineet, ja sitten letut paistellaan pannulla. Lettujen seuralaisiksi sopii "kasviskimara" - kauden kasviksia pannulla paistettuna.















Vietnamilaiset letut

0,5 dl mungpavun puolikkaita
1,5 - 2 dl kookosmaitoa
2 kananmunaa
1,5 dl  peruna-, riisi- tai tapiokajauhoa
ripaus suolaa
pari ripausta kurkumaa

kookosöljyä paistamiseen

1. Laita pavut likoamaan pariksi tunniksi.
2. Huuhdo pavut ja kaada ylimääräinen neste pois.
3. Lisää papujen joukkoon loput aineet. Sekoita kaikki kunnolla sekaisin blenderissä tai sauvasekoittimella.
4. Paista kuumalla pannulla ja tarjoa lämpiminä.




maanantai 21. tammikuuta 2013

Pirteä päivänaloitus porkkanariisipuurolla

Oranssia energiaa! Ruoasta! Sitä tämä porkkanariisipuuro todellakin antaa.

Alkuperäinen resepti on 70-luvun kasviskeittokirjasta. Resepti pohjautuu intialaiseen kheer-nimiseen riisipuuroon. Googlaamalla "carrot kheer" löydät tästä puurosta lukuisia sovelluksia. Miksi sitten valita tämä minun versioni? Koska se on äärimmäisen yksinkertainen. Ei maitotuotteita, ei monimutkaisia mausteyhdistelmiä. Tämä on puuro, jonka voit antaa tekeytyä hellalla muiden aamutohinoiden aikana. Sitä ei tarvitse paapoa, mutta lopulta se palkitsee lämpimällä, täyttävällä maulla.

Halutessasi voit lisätä puuroon pähkinöitä, vaniljaa, kookosmaitoa, ruusuvettä, sahramia, pistaaseja... Ihan mitä haluat. Perinteisesti kheerissä käytetään nesteenä maitoa tai kermaa, mutta myös tämä veteen tehty versio on samettisen pehmeä.

Porkkanariisipuuro

1 l vettä
1 dl puuroriisiä
hiukan suolaa
5 pientä porkkanaa hienoksi raastettuna
kardemummaa maun mukaan
0,5 dl rusinoita (tai pieneksi pilkottuja kuivattuja viikunoita tai taateleita)

1. Laita vesi kattilaan. Kun se kiehuu, lisää joukkoon riisi ja suola. Keittele puoli tuntia, sekoita muutaman kerran keittämisen aikana.

2. Lisää kattilaan porkkanaraaste, kuivahedelmät ja kardemumma. Keitä vielä noin 40 minuuttia.

lauantai 12. tammikuuta 2013

Polenta!

Tänään päätin tutustua polentaan. Olin hommannut kaappiin pussillisen jo jokin aika sitten, ja yhtäkkiä polentahammasta rupesi kolottamaan.

Kävin keittokirjahyllylläni ja googlasin reseptejä. Loppupäätelmäni oli se, että polentasta voi tehdä vaikka sun mitä! Sitä voi syödä puuromaisena lisukkeena, sen voi paistaa, uppopaistaa, laittaa kakkutaikinaan, koristella kasviksin... You name it, polenta does it!

Koska en (vielä) kanna harteillani polentakuningattaren titteliä, annan oman reseptini hautua, ennen kuin julkaisen sen. Mutta tältä ulkoa rapea, sisältä pehmeä polentani näytti:


Ei siinä sen kummempaa, kun keitteli polentan paketin ohjeen mukaan, taputteli sen sitten uunivuoan pohjalle, lurautti päälle oliiviöljyä ja mausteita, ja antoi sitten paistua 180 asteessa puolen tunnin ajan. 


Ohjeita polentavariaatioihin löytää googlesta. Katsomisen arvoisia ovat ainakin tämä Huevos rancheros over polenta ja polenta nera eli tattaria sisältävä polenta. Jos maissi ei ole juttusi, tee polentasi kokonaan tattarista ja tarjoile se salviakastikkeen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...